Egy klasszikus francia fogás azoknak, akik hozzám hasonlóan nem szeretik a magyar konyha sóskaételeit, és azt hiszik, utálják a sóskát. Ebben az ételben csak egy merőkanálnyi tejszínes, savanykás sóskamártás dukál a sült halhoz, így nem a sóska íze dominál, az csak kiegészíti a hal ízét, és még a sóskautálókat is megingatja.
Hozzávalók
kb. 2-3 adag mártáshoz
Hozzávalók
kb. 2-3 adag mártáshoz
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín (vagy tejszín és tejföl fele-fele arányban)
- 30 dkg sóska
- 1 ek vaj
- só, bors
- fejenként 1-1 szelet hal
- fejenként 1-2 kisebb burgonya
- A burgonyákat héjában megfőzzük, melegen tartjuk.
- Dinszteljük meg a hagymát a vajon.
- Adjuk hozzá a megtisztított, laskára vágott sóskát, várjuk meg, amíg összeesik.
- Adjuk hozzá a bort, forraljuk néhány percig, amíg a mártásunk picit besűrűsödik.
- Vegyük le a gázt takarékra, adjuk hozzá a mártáshoz a tejszínt (vagy a tejszínt és a tejfölt), melegítsük össze, már ne forraljuk.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Le is turmixolhatjuk, de nem muszáj, a sóska eléggé szétfő.
- Amíg a mártást készítjük, megsütjük az ízlésünk szerint befűszerezett halat. Ehhez a mártáshoz különösen jól illik a fokhagymába pácolt hal vajon megsütve. A sóskamártást a halra és a főtt burgonyára locsolva tálaljuk.
Forrás: http://www.frenchgardening.com/cuisine.html?pid=309825541143102 (Dudik Éva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése