Detti:

Ez az időszak az, amikor a
spájzban lévő száraz hüvelyesekre
nagyobb figyelem jut. 2016 egyébként is a hüvelyesek éve volt, sok információ
ezekkel kapcsolatban megtalálható itt, csakúgy mint receptek: http://www.huvelyesekeve2016.hu/home/gasztronomia/
A mi személyes kedvenceink az
alábbiak: sárgaborsófőzelék répa és kolbászkarikás feltéttel: a sárgaborsót
áztatás után feltesszük főni egy pici megpucolt és egyben hagyott krumpli
társaságában (a hüvelyesek főzését a krumpli hozzáadása gyorsabbá teszi)
valamint egy vászonzsebkendőbe vöröshagyma, zsálya, kakukkfű, rozmaring, 1-2
szem szegfűszeg, fokhagymagerezd kerül. A főzés végével ezeket a zsebkendővel
együtt eltávolítjuk és a sárgaborsót és a krumplit összeturmixoljuk darabosra
vagy simára, sózzuk, borsozzuk és pici vajjal is elkeverhetjük. Bele is
főzhetünk füstölt sonka darabot, akkor még inkább intenzívebb lesz az íze. A még
a zöldségdobozból megmaradt sárgarépákat vékony szeletekre karikázom és pici
olívaolajon kevés sóval párolom, illetve a szélüket picit ropogósra sütöm.
Ezután még kolbászkarikákat is kisütök, és kész a főzelék feltétje.
Szintén másik kedvenc hüvelyes
étel a lencsesaláta feta sajttal. Édeskés is és savanyú is és sós is a feta
által, vendégvárásra is könnyen összeállítható. Recept itt található: http://www.kreativcafe.hu/konyhatunder/egytaletel/338-isteni-lencsesal.html
(talán az itt megjelölt citrommennyiségnél jóval kevesebb is elég- legalábbis a
mi ízlésünknek.)
Szintén gyakori téli-tavaszi
melegítő étel a csicseriborsóleves póréhagymával vagy vöröshagymával és
parmezános, olívaolajos tálalással a tetején. Számos recept található a neten,
és a csicseriborsó, ha puhára van főzve (szintén egy kis darab krumplival
egyszerűbben megfő) akkor szinte bármilyen kombinációban finom. Mivel hosszú
ideig fő, érdemes több adagot lefőzni belőle, és utána már csak a mélyhűtőből
ki kell venni az aktuális leveshez. Talán jobb alternatíva, mint a konzerv
változata.
És végül egy babétel,
savanyúkáposztás bableves. Egyszerű, laktató és még bárhol lehet savanyú
káposztához jutni. Füstölt sonkával, kolbásszal is főzhető. Sokféle
receptvariáció létezik. Egy például itt: http://izeselet.hu/receptek/kaposztas-bableves/
Ez a télies időszak az
egytálételekről is szól nálunk. Nagy klasszikus az angol pásztorpite
(sheperd’spie). a Gordon Ramsay féle verziója itt található magyarul. Bárányhús
helyett mi darált marhahússal készítjük. Gyors és mennyei: https://tomakonyha.blogspot.hu/2009/09/shepherds-pie-gordon-ramsay-modra.html
Akik nem húsos verziót szeretnének, cottagepie név alatt kereshetnek verziókat.
Akinek több ideje van egy
vasárnapi ebéd elkészítéséhez, annak Jamie Oliver sertéslapockából készülő
goulash-a basmati rizzsel és citromos petrezselymes tejföllel tálalva szerintem
kihagyhatatlan. Csak az elkészülés hosszú idő (kb. 3 óra), de a tényleges munka
az elején kb. 20-25 perc. Mivel konzerv paradicsom kell hozzá, ez is egy
kamraételnek számít nálunk. Annyira összetett és ezért megunhatatlan az íze
számunkra, hogy gyakran készítjük. Angolul itt: http://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/spicy-pork-and-chilli-pepper-goulash/
Magyarul röviden itt találtam meg az összetevők felsorolását: http://diobisztro.cafeblog.hu/2012/08/05/a-gulyas-jamie-oliver-szerint/
És végül még egy nagy kedvenc az
édesburgonya, mely helyet kap ilyenkor nálunk. Munkatársi összefogásból
született, hogy 2-3 hetente leadjuk az ásotthalmi batáta termelőnek az igényünket
(ezt egyébként bárki megteheti) és kiszállítják a munkahelyünkre ingyen a sárga
vagy fehér húsú batátát. A sült édesburgonya - http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2005/12/desburgonya-slt-fokhagymval-s.html
- vagy az édesburgonya leves - http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2006/01/csps-fszeres-desburgonyaleves.html
- örök kedvencek. A bébiételnek is beillő, vöröslencsés egytálétel, szintén
klasszikusunk: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/michela-s-veg-lentil-cottage-pie/
és újabban egy superfood-dal próbálkoztunk: csirkés édesburgonyás cacciatore: http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/chicken-squash-cacciatore/
Szia!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a jó ötleteket, amelyeket a blogból merítettem!
Érdeklődöm, hogy az ásotthalmi batáta termelő elérhetőségét megkaphatnám?
Köszönettel: Pámer Zsuzsa