Bevallom, eddig az én konyhámban erősen igyekeztem elsumákolni a spagettitök felhasználását. Vagy elcseréltem, vagy valami kevert süteménybe került bele ez az alapanyag. Jó ideje szemeztem már azonban paleo oldalakon az olyan receptekkel, amelyek tésztaként használják fel a spagettitököt. Végre bátorságot gyűjtöttem a hétvégén, és kipróbáltam. Az eredmény lenyűgözött!
Hozzávalók a "tésztához":
Hozzávalók a mártáshoz:
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy répa
- 1 közepes pasztinák
- egy fél cukkini
- 3-4 dl paradicsomlé (+víz)
- méz
- bazsalikom (vagy egyéb kedvenc fűszerünk)
- só
- balzsamecet
- 30-40 dkg darált sertéshús
- olaj
Elkészítés:
- A tököt félbe vágjuk, egy tepsibe helyezzük, majd öntünk alá néhány dl vizet. Kb. 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük úgy, hogy a vágott felével lefelé helyezkedjen el a tepsiben. Akkor jó, ha át tudjuk szúrni a héját egy késsel.
- A tökmagokat is megpiríthatjuk később. Érdemes félretenni!
- A hagymákat az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott répát és pasztinákot. Összesütjük.
- Jöhet a hús. Fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomlét, és esetleg valamennyi vizet.
- Jöhet a méz, a fűszerek és a balzsamecet.
- A kockára vágott cukkinit a végén adjuk hozzá.
- Összesen kb. 20-25 percig főzzük, miközben gyakran megkavarjuk.
- A tököt kikaparjuk, picit megsózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd ráhalmozzuk a ragut.
- Sajttal/vegán parmezánnal megszórjuk.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése