desszertnek gesztenyepüré friss eperlekvárral
tej, tojás, glutén mentes menü :)
Hozzávalók
Legújabb felfedezésem a bio gesztenyepüré frissen főzött eperlekvárral...mesés, egyszerű, és végre a diétázó is jól lakhat :)))
tej, tojás, glutén mentes menü :)
Hozzávalók
- olíva olaj (ha tehetném ez finom házi vaj lenne :)
- 0,5 kg rizs (kivételesen fehéret használtam, de sajnos nem volt igazi rizottó rizsem itthon)
- 3 db új vöröshagyma
- 2 fej új fokhagyma
- 4 db új cékla (nálunk most csíkos tondo di chioggia cékla van, így egy merész rózsaszínű rizottóm lett , de bordóval még vadítóbb!!!)
- 1 l alaplé zöldség vagy húsleves (saját főzésű)
- víz ha elfogyna az alaplé
- 1 pohár száraz fehérbor
- só
- pár szál friss kakukkfű (én citrom illatú változatot használtam ツ )
- 2 nagy marék állandó spenót
- A történet az alaplénél kezdődik. Nálunk nagyon gyakori a húsleves (saját baromfiudvar lévén ツ ) szinte minden héten főzök egy nagy lábossal, sok zöldséggel, lestyánnal, szemes borssal, zellerrel, lassú tűzön éppen hogy csak gyöngyözzön, de jó sokáig (ezt a tyúkhúsleves igényli is!). A levesből mindig teszek félre, hogy rizottót vagy valamilyen zöldségkrémlevest tudjak készíteni, de volt már hogy valamilyen szószt is ebből készítettem.
- Olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát (azért írtam hogy új hagymák, mert most még olyan zsengék, hogy a vöröshagyma zöldjét is felhasználom, a fokhagymát pedig hámozás nélkül összeaprítom).
- Jöhet a rizs. Ezt is pirítom egy picit, majd felöntöm a borral, alaplével, éppen csak elfedje.
- A céklákat meghámozom majd lereszelem és a piruló rizshez keverem.
- Főzés közben végig egy-egy bögrével pótolom ami elpárolog és folyamatosan keverem. Jó krémes állagúnak kell lennie. Ha ehetsz tejterméket a végén még megérdemelhet egy kis vajat!
- Egy serpenyőben eközben olajon megpároltam egy kis fokhagyma kíséretében az állandóspenót leveleket, egy csipet só, egy kis bors és kész. A rizottóra halmozva tálaltam.
- Ha még gazdagítani szeretnétek, kecskesajttal, pirított mandulával érdemes megszórni...ha a férjetek netán még gazdagabbra szeretné :) akkor egy szaftos szelet sült hús (netán bárány) is kerülhet a tetejére.
Legújabb felfedezésem a bio gesztenyepüré frissen főzött eperlekvárral...mesés, egyszerű, és végre a diétázó is jól lakhat :)))
Forrás: Kiss-Kovács Orsolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése