Nyárünnep volt az óvodánkban ma. Valami tej-és tojásmentes sós harapnivalót kellett készítsek az ünnepi asztalra. El akartam kerülni a sütőmargarint is, úgyhogy nagyon örültem, amikor rátaláltam erre a receptre. 2 nagy adagot készítettem, így volt időm kikísérletezni, hogy mennyi ideig süssem, hogy igazán ropogós legyen a kréker, és mennyi fűszerrel és sóval ízesítsem. Nagyon tetszett az is, hogy a krékert nem kellett formára vágnom. Amúgy sem szokott szépen sikerülni, hanem elég volt rusztikus, nagy, formátlan darabokra tördelni, amikor már kihűlt. Hummuszt készítettem hozzá.
Hozzávalók:
A krékerhez (1 adag, kb. 40-50 db):
- 1 1/4 csésze sima liszt
- 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt (mindkettő tönköly volt nálam)
- 1 ek rozmaring + 1 ek pirospaprika
- 1 tk sütőpor
- 3/4 tk só + a szóráshoz egy pici
- 1/2 csésze víz
- 1/3 csésze olívaolaj

- Elvegyítjük a száraz hozzávalókat, majd egy kis lukat készítünk a liszt közepébe, és hozzáadjuk a vizet és az olajat.
- A paprikát és a szárított rozmaringot kézzel őröltem meg mozsárban.
- Kézzel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, majd 3 részre osztjuk.
- Jó kis könnyű, puha tésztát kell kapjunk.
- A golyókat egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk sütőpapíron. Liszttel megszórhatjuk a sodrófát és/vagy a tésztát, ha ragad egy picit.
- Kevés sóval érdemes még meghinteni sütés előtt is.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 12-15 percig. Ki kell tapasztaljuk, hogy a mi sütőnkben mennyi a megfelelő időtartam!
- Én egészen barnára sütöttem az utolsó adagokat. Nagyon finom ropogós lett úgy.
- Amikor kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd tördeljük kézzel kisebb-nagyobb darabokra.
Hozzávalók:
- 1 egész konzerv csicseriborsó (vagy 1 1/2 csésze főtt csicseriborsó)
- 2 ek tahini
- 1 tk mustár (én most elhagytam)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek citromlé
- 2 ek koriander (elhagytam)
- só
- 2-3 ek olívaolaj
Elkészítés:
- A hozzávalókat késes robotgépben összedolgoztam. Olívaolajat locsoltam rá a végén.
- Behűtöttem egy estére.
Forrás: https://www.loveandlemons.com/chickpea-pan-bagnat-sandwiches/
Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése