Gyerekkoromban mindig örültem, amikor azoknál a rokonoknál jártunk, akik tökélyre fejlesztették a káposztás rétest, azóta is imádok minden nem édes töltelékkel töltött rétest. Az itt közölt recept nem a nagyi családi receptje, mert került bele répa, meg hagyma is, no meg a húsimádók miatt még hús is, de ez a rétes nálunk gyakran kerül asztalra, mert rém egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 kisebb fej káposzta
- 3-4 nagy sárgarépa
- 2 fej hagyma
- 1 ek zsiradék
- 50 dkg darált hús
- só, bors
- őrölt kömény
- 1 csomag réteslap
- 1 tojás
- 1 ek tejföl
- 1 ek olaj
- fekete hagymamag vagy köménymag
- A káposztát legyaluljuk, a répát gyufaszálra vágjuk, a hagymát felszeleteljük.
- A zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a káposztát és a répát, fűszerezzük, és fedő alatt megpároljuk a zöldségeket. Ha kell, néhány evőkanálnyi vizet öntünk alá.
- Amikor kész, réteslapba töltjük a tölteléket.
- Ha rúd formát szeretnénk, akkor érdemes két-három lapot egymásra rakni, a lapokat kenjük meg tejföl és olaj keverékével, hogy egymáshoz tapadjanak, és ne száradjanak ki.
- Vagy készíthetünk kisebb batyukat: egy réteslapot 5 tenyérnyi szélességű csíkra vágunk, mindegyik csík tetejére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, majd a csíkot háromszögben felhajtjuk.
- Akár így, akár úgy készítjük, a tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg valamilyen maggal - például köménymaggal vagy fekete hagymamaggal. Előmelegített sütőben süssük készre, a batyuknak kb. 12-15 perc kell, a rúdnak több idő szükséges.
Forrás: Dudik Éva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése