Többen kértétek tőlem a zöldségközösségi találkozóra vitt FŰSZERVAJ receptjét. Most jutottam el oda, hogy meg tudom osztani Veletek, íme:
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj (vagy tejmentes margarin, egyéb zsiradék is megfelelő)
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 csapott teáskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 púpos teáskanál szárított zöldségkeverék (Naturvega,vegeta helyett)
- 1 marék napon szárított paradicsom, nagyon apróra vágva (Lidlben vettem)
- 1 csomó tatárhagyma, apróra vágva (Orsiékét használtam)
- füstölt őrölt paprika
Elkészítés:
- A vajat kiveszem a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyom megpuhulni.
- A fokhagymát egy kis keverőtálba reszelem, rászórom a sót és egy kanál segítségével pépesre nyomkodom.
- Hozzáadom a szárított zöldségkeveréket, az apróra vágott szárított paradicsomot, a tatárhagymát.
- Ezután jöhet hozzá a puha vaj és ízlés szerinti mennyiségben a füstölt őrölt paprika.
- Alaposan átkeverem és egy éjszakára beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Ötletek:
- A fűszervaj alapja a fokhagymás sós, szárított zöldségkeverék. Ehhez, a többi hozzávaló helyett, a következő variációkat is szívből ajánlom:
- Petrezselyem és még egy gerezd fokhagyma (a tegnapi zöldségdobozban volt mindkettő)
- Snidling
- Kapor és egy kis fej lilahagyma apróra vágva
- Párolt hagyma, kakukkfű (ezt liba/kacsa/disznózsírhoz ajánlom inkább)
- Fontos, hogy bármely fűszernövény is kerül bele, mosás után alaposan szárítsuk meg és csak azután aprítsuk és rakjuk a többi fűszer közé.
- A vaj jól bírja a sót. Az a tapasztalatom, hogy a kicsivel sósabb íz jobban kihozza a többi fűszer ízét is. Azonban a napon szárított paradicsommal vigyázni kell, az eleve sós, tehát inkább a végén sózzunk utána.
- A kész, kikevert fűszervajat zsírpapírba tekerve, hengert formázva is be lehet tenni a hűtőbe. Kis karikákat formázva steakekre, egyéb húsokra, burgonyára, párolt zöldségre való. A meleg ételre tegyétek, mert olvadás közben bomlanak ki az ízek, mennyei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése