A nagyheti
készülődéshez néhány viszonylag gyors, de finom ételt ajánlok. Például egy jó
főzeléket: itt - http://chiliesvanilia.hu/2017/03/31/negy-tanyer-tavaszi-fozelek/-négy
főzelékből is választhatunk. A medvehagymás zöldborsó és a kapros-narancsos
répafőzelék feltétlen ajánlott egy jó köles/hajdina vagy batátafasírttal.
Vagy
itt ez a gombás-camembert-es crostata (http://izeselet.hu/receptek/sos-crostata-sutotokos-lilahagymas-es-kakukkfuves-gombas/).
Hihetetlen jó az ízvilága és a crostaták tényleg gyorsan megvannak (egyedül a
tészta összeállításra érdemes picit jobban odafigyelni, hogy tényleg jéghideg
vizet használjunk és ne dolgozzuk egy picit sem túl a tésztát). Azért is
érdemes a crostatákkal barátkozni, mert jön a gyümölcsszezon és nagyon finom
lesz édes feltéttel is, tehát cseresznyével vagy szilvával is. És végül a
reggeli joghurtunkat vagy a krémlevesünket is feldobhatjuk ezzel a ropogós
hajdinamüzlivel(http://chiliesvanilia.hu/2017/04/07/ropogos-hajdinamuzli/)
ezen a húsmentes héten.
De természetesen arra is kell már
előre gondolnunk, hogy Húsvétkor mit eszünk. A sonka kiválasztásához és
elkészítéséhez nagyon jó ötleteket kaphatunk itt: http://magyarkonyhaonline.hu/alapanyagok/milyen-a-jo-husveti-sonka
és itt: http://magyarkonyhaonline.hu/hogyan-kell-sonkat-fozni.
Utóbbiban még egy kis tavaszi zöldségajánló is szerepel. A sonka nálunk
elképzelhetetlen kalács nélkül. Aki szintén így érzi, annak egy élesztővel
készült foszlós kalácsot (http://falusilibak.cafeblog.hu/2014/04/10/foszlos-kalacs/)
vagy akik már benne vannak a kovász bűvöletében, egy kovásszal készült kalácsot
ajánlok (https://peklanyleszek.com/2016/10/25/vajda-jozsi-pekmuhely-biztatasara-kovaszos-kalacs/).
Szintén még az ünnephez
kapcsolódva, akár a család, akár a locsolkodó vendégsereg számára álljon itt
néhány desszertötlet. Ha már kalács úgyis lesz, elkészülhet belőle ez a
kardamomos meggyes kalácspuding (http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2010/06/kardamomos-meggyes-kalacspuding.html)
már akinek még van egy kis fagyasztott meggy a hűtőjében. Vagy ha már a szív
fűszerénél, a kardamomnál tartunk, süthetünk a gyerekkel húsvéti sütipecsétes
kekszeket (http://www.mandykertje.hu/2011/04/szivemnek-kedves-szivecskesen.htm).
A recepthez egy kis kiegészítés: picit kevesebb cukorral talán jobb, és
egyszerűen ki lehet nyújtani, pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket kivágva,
majd ezekbe nyomjuk a pecsétet, amennyiben nem peremes sütinyomdánk van. Ha pedig
a családunk vagy a vendégek a sósakat részesítik előnyben, itt ez a villámgyors
sós rúd (http://chiliesvanilia.hu/2013/10/07/a-vilag-legjobb-sajtos-rudja/).
Még a receptben ajánlott mennyiségnél kevesebb sajttal (nálunk ez általában
parmezán) is remekül működik. Soha nem marad egy szál sem belőle.
Ha tortát szeretnénk, egyszerűt,
de mennyeit, ajánlom ezt a családi kedvenc lisztmentes máktortát, mert
bármilyen étrendű családtag vagy vendég számára is elkészíthető. Hozzávalók egy
24 cm-es formához: 20 dkg vaj, 13-14 dkg cukor (pl. világos nádcukor), 1 tasak
vaníliás cukor, 6 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg őrölt mák, 7 dkg
őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott teáskanál fahéj, 6 tojásfehérje. A vajat a
cukrokkal és tojássárgákkal elkeverjük. Az őrölt mákot összekeverjük a
sütőporral és a vajhoz adjuk, majd a mandulát/diót, a fahéjat, és a kemény
habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük a krémbe. Kivajazott tortaformában 180
fokon megsütjük kb. 25-30 perc alatt. Na és innen a variációk száma végtelen:
kettévágva megtölthetjük lekvárral vagy citromkrémmel. De lassan itt-ott
feltűnik az eper és már pár szemből is pici cukor és ínyenceknek vörösbor
hozzáadásával pár per alatt mennyei öntetet készíthetünk rá (ezt akár
fagyasztott erdei gyümölcsökkel, málnával is megtehetjük). Díszítésként
adhatunk hozzá jóféle tejszínhabot (pl. Cserpes tejszínből), és hogy fokozzam:
a tejszínt nemcsak díszítésként, hanem az íze kedvéért is megszórhatjuk
serpenyőben rövid ideig pirított egész mákszemekkel. Fenséges desszert.
Szép húsvéti készülődést az ünnepre és jó étvágyat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése