Martha Stewart receptjét dolgoztam át egy kicsit kevesebb cukor felhasználásával. Ez volt az első alkalom, hogy morzsa sütit készítettem, és a családomnak igencsak bejött a dolog. Ropogós tető, savanyú gyümölcs és egy piskóta jellegű tészta találkozása. Hmmmm. Epret vagy más idény gyümölcsöt is adhatunk hozzá, de a mi változatunkban most "csak" rebarbara volt. A link alatt videón is meg tudjátok nézni az elkészítését.
Hozzávalók:
A morzsához:
- 6 ek sótlan vaj (plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez)
- 1 csésze (=cup/ kb. 130 g) finomliszt
- 1-2 ek nádcukor (eredetileg 1/2 csészét ír)
- egy csipet só
A tésztához:
- egy nagy adag rebarbara, fél centis darabokra vágva (hámozva)
- 1/2-1 ek nádcukor (elhagyhatónak érzem)
- 1 csésze finomliszt
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 1/2 csésze vaj (szobahőm.)
- 1/2 csésze porcukor (mehet nádcukor is helyette)
- 2 nagy tojás
- 1-2 tk vaníliapor
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt, majd a tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a tepsi szélein túllógjon.
- Elkészítjük a morzsát: összekeverjük a vajat, a cukrot és a csipet sót, majd hozzáadjuk a lisztet, és a morzsát villával összetörjük. A morzsát a hűtőbe tesszük.
- A rebarbarát összekeverjük a pici cukorral és egy icipici liszttel, majd félretesszük.
- A tésztát is összeállítjuk: elkeverjük a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Majd a vajat és a cukrot elektromos habverővel összekeverjük. Ehhez hozzákeverjük a tojásokat egyesével alacsony fokozaton. Jöhet hozzá a vanília, majd a liszt is.
- A tésztát elsimítjuk a tepsiben, majd a tetejére szórjuk a lisztes-cukros rebarbarát, és végül a morzsát.
- Tűpróbáig sütjük. Kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sül.
- A túlnyúló sütőpapír segítségével kiemeljük, és felszeleteljük, ha kihűlt.
Forrás: Lengyel Zsuzsa (http://www.marthastewart.com/312987/rhubarb-crumb-bars)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése