Ezt a finom pásztorételt most készítettem először.
Összefoglalom röviden, mit tanultam a birkahús előkészítéséről:
- 1 kg húsnál kisebb adagot ne készítsünk el egyszerre. A birkahús nagyon sokat veszít a víztartalmából, könnyen összeesik.
- Lajos Mari azt javasolja, hogy a húst gondosan tisztítsuk meg a faggyútól, hártyáktól, mossuk meg, és kockázzuk fel (kb. 3x3-as darabokra vágjuk). Vannak, akik ódzkodnak a teljes faggyútlanítástól, mondván, hogy nagyon kiszáradhat a hús, de én biztosra akartam menni, mert sokak a birka faggyúíze miatt nem kedvelik ezt a húsfélét.
- A fiatal állat húsát nem feltétlenül kell, de az idősebbét érdemes leforrázni. Én egy löttyintés ecetet is tettem a vízbe, ami szintén tompítja a jellegzetes szagot/ízt.
- Fontos lépés a hús megfelelő "pörkölése" is, azaz erős tűzön állandó kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk a húst.
Hozzávalók:
- 1 kg birkahús (comb vagy lapocka)
- 100 g sertészsír vagy olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika
- 1-2 egész paradicsom (télen fagyasztóból)
- 1 löttyintés házi paradicsomlé
- 1 zöldpaprika (télen fagyasztóból)
- késhegynyi köménymag
- pici csípős paprika
- só
- bors (bár az eredeti recept nem írja)
Elkészítés:
- A húst a fenti módon előkészítjük.
- A zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve mehet rá a pirospaprika, majd rádobjuk a húst, és erős lángon megpörköljük.
- Mérsékeljük a tüzet, és hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, fokhagymát is (feldarabolva).
- Fűszerezzük a pörköltöt, majd fedő alatt saját levében puhára pároljuk a húst. Ez eltart egy ideig (1,5-2 óra legalább).
- Vízben főtt burgonyával a legfinomabb.
Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: Magyaros étel 33 színes ételfotóval (Lengyel Zsuzsa)
A" Zsír vagy olajnál "nem is olvastam tovább.Birkát olajban????
VálaszTörlésKevés faggyú kell belé szerintem.
VálaszTörlés