Egy kis játékra invitáltuk a Köménymag tagjait, hogy osszák meg velünk az első, hirtelen támadt gondolataikat, ötleteteiket a doboz tartalmának felhasználásához. Ma Detti, Orsi, Zsuzsa és jómagam ötleteit olvashatjátok. Ha tetszik a kezdeményezés, ne habozzatok megosztani velünk. A folytatáshoz kattintani kell :)
Ez a hetünk még az újonnan elkészült napaszalónk próbálgatásával telik és hálistennek érkezik jó sok paradicsom, így indulhat az aszalt paradicsom projekt. Olyan jó időt jósolnak, hogy valószínűleg még aszaló nélkül a teraszon egy tálcán is aszalódhat paradicsom. Ha kész olívaolajba teszem őket, némelyik üveghez fokhagymát is teszek, és jó lesz ősszel vendégváró falatokhoz.
Ha bazsalikom, akkor pesto . Csak lazán, drága fenyőmag híján dióval vagy mandulával és ha marad - nem szokott -, akkor esetleg bolti pesto-ból, de biztosan lesz egy újonnan felfedezett párosítás: pestos krumplifőzelék (http://izeselet.hu/receptek/bazsalikompesztos-burgonyafozelek/) cukkinis-sárgarépás fasírttal (http://www.gabojsza.hu/2015/07/cukkini-ropogos-sutoben-sutve.html).
A szabadon elvihetős tököt legyalulom, lefagyasztom, hogy egy őszi napon legyen belőle egy jó tökfőzelék őrségi módra (hagyma, paradicsom, paprika- vagyis egy lecsós alap kapor és őrölt pirospaprika, majd a tök, végén tejfölös habarással). Fetás cukkinifasírt dukál hozzá (http://www.beatbull.net/hun/0102.html).
A sok uborkából biztosan lesz egy-két vacsorához vagy reggelihez tejfölös reszelt uborka (finomra reszelt uborka, sózva, majd leve kinyomkodva, tejföllel, esetleg kaporral elkeverve). A reszelt uborka (még sózatlan) levét nagyon jó felhasználni ebben a melegben egy jó kis hűsítő limonádéhoz (semmi faxni, csak az uborkalé meg citrom, cukor, és víz).
A szárzeller megy feldarabolva a fagyasztóba, hogy aztán a rizottoalaphoz legyen télen is, a kápiaparikából meg sültpaprikakrém (http://mezeselet.blogspot.hu/2012/10/paprikakrem.html) lesz egyik este és ebbe mártogatjuk a grissiniket (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/08/rozmaringos-grissini.html).
Mostanában reggelente már hűvös ködök szállnak a réteken körülöttünk, és a nappalok egyre rövidebbek. Talán ezért is, a tanyasi háziasszonyon ilyentájt eluralkodik a spájzolási láz. Ez persze meglátszik az eheti dobozfelhasználási ötleteimen is.
Sok paradicsom most (Lengyel Zsuzsi tanácsára) a mélyhűtőbe került (még függőben tartom egy adag almás ketchup készítésének lehetőségét). Cikkekre vágtam és kis adagokra osztottam hogy pörköltbe, levesbe könnyen felhasználható legyen majd az ínséges időkben :)
Ezt tettem jópár paprikával is , őket félbe vágva, kicsumázva lazán zacskóba raktam, laposan elrendeztem őket így könnyen kivehető lesz egy egy darab alkalomadtán.
A cseredobozban (nagy örömömre :)) rekedt sok sok szárzellert alaposan megmostam (áztattam, csutakoltam , mert hajlamos rá hogy homok maradjon a szárán), majd a leveles részét zacskóban lefagyasztottam (szintén lazán a könnyű felhasználás érdekében) a szár részből pedig a Fodor Andristól (szösz asztalnál a barátunk) kapott körtékkel, dióval és majonézzel egy "Waldorf szerű" salátát rögtönöztem.
Egy szem félig rossz padlizsánhoz jutottam hozzá (de ez is nagy szentség a mi konyhánkban mostanság), amit kockára vágtam megpirítottam olivaolajjal, és két gerezd fokhagymával, majd balzsamecetes, bazsalikomos joghurttal elkeverve egy kis padlizsán sali is a hűtőbe került.
A póréhagymák számára egy krémleves receptet fogok keresni, egyelőre vacsorához és reggelihez rágcsáljuk (miután félig félbevágva a csap alatt homokmentesítettem a felső harmadát :)
A salátauborkákat le fogom reszelni tzatzikinek vagy legyalulom uborkasalátának télire (szintén a mélyhűtőbe).
Barátainktól kacsát szeretnénk venni így a lilakáposzta sorsa egyértelmű :)
Egy zöldfűszeres burgonya/cukkini főzeléken gondolkodom még, múlt hétent nagyon ízlett a családnak.
És ha a fentiek után még lesz erőm főzni, a maradék cékla és sárgarépa egy pikáns és savanyú borscs levesként zárja majd a hetet ...szerdán :D
Detti
Ez a hetünk még az újonnan elkészült napaszalónk próbálgatásával telik és hálistennek érkezik jó sok paradicsom, így indulhat az aszalt paradicsom projekt. Olyan jó időt jósolnak, hogy valószínűleg még aszaló nélkül a teraszon egy tálcán is aszalódhat paradicsom. Ha kész olívaolajba teszem őket, némelyik üveghez fokhagymát is teszek, és jó lesz ősszel vendégváró falatokhoz.
Ha bazsalikom, akkor pesto . Csak lazán, drága fenyőmag híján dióval vagy mandulával és ha marad - nem szokott -, akkor esetleg bolti pesto-ból, de biztosan lesz egy újonnan felfedezett párosítás: pestos krumplifőzelék (http://izeselet.hu/receptek/bazsalikompesztos-burgonyafozelek/) cukkinis-sárgarépás fasírttal (http://www.gabojsza.hu/2015/07/cukkini-ropogos-sutoben-sutve.html).
A szabadon elvihetős tököt legyalulom, lefagyasztom, hogy egy őszi napon legyen belőle egy jó tökfőzelék őrségi módra (hagyma, paradicsom, paprika- vagyis egy lecsós alap kapor és őrölt pirospaprika, majd a tök, végén tejfölös habarással). Fetás cukkinifasírt dukál hozzá (http://www.beatbull.net/hun/0102.html).
A sok uborkából biztosan lesz egy-két vacsorához vagy reggelihez tejfölös reszelt uborka (finomra reszelt uborka, sózva, majd leve kinyomkodva, tejföllel, esetleg kaporral elkeverve). A reszelt uborka (még sózatlan) levét nagyon jó felhasználni ebben a melegben egy jó kis hűsítő limonádéhoz (semmi faxni, csak az uborkalé meg citrom, cukor, és víz).
A szárzeller megy feldarabolva a fagyasztóba, hogy aztán a rizottoalaphoz legyen télen is, a kápiaparikából meg sültpaprikakrém (http://mezeselet.blogspot.hu/2012/10/paprikakrem.html) lesz egyik este és ebbe mártogatjuk a grissiniket (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/08/rozmaringos-grissini.html).
Orsi
Mostanában reggelente már hűvös ködök szállnak a réteken körülöttünk, és a nappalok egyre rövidebbek. Talán ezért is, a tanyasi háziasszonyon ilyentájt eluralkodik a spájzolási láz. Ez persze meglátszik az eheti dobozfelhasználási ötleteimen is.
Sok paradicsom most (Lengyel Zsuzsi tanácsára) a mélyhűtőbe került (még függőben tartom egy adag almás ketchup készítésének lehetőségét). Cikkekre vágtam és kis adagokra osztottam hogy pörköltbe, levesbe könnyen felhasználható legyen majd az ínséges időkben :)
Ezt tettem jópár paprikával is , őket félbe vágva, kicsumázva lazán zacskóba raktam, laposan elrendeztem őket így könnyen kivehető lesz egy egy darab alkalomadtán.
A cseredobozban (nagy örömömre :)) rekedt sok sok szárzellert alaposan megmostam (áztattam, csutakoltam , mert hajlamos rá hogy homok maradjon a szárán), majd a leveles részét zacskóban lefagyasztottam (szintén lazán a könnyű felhasználás érdekében) a szár részből pedig a Fodor Andristól (szösz asztalnál a barátunk) kapott körtékkel, dióval és majonézzel egy "Waldorf szerű" salátát rögtönöztem.
Egy szem félig rossz padlizsánhoz jutottam hozzá (de ez is nagy szentség a mi konyhánkban mostanság), amit kockára vágtam megpirítottam olivaolajjal, és két gerezd fokhagymával, majd balzsamecetes, bazsalikomos joghurttal elkeverve egy kis padlizsán sali is a hűtőbe került.
A póréhagymák számára egy krémleves receptet fogok keresni, egyelőre vacsorához és reggelihez rágcsáljuk (miután félig félbevágva a csap alatt homokmentesítettem a felső harmadát :)
A salátauborkákat le fogom reszelni tzatzikinek vagy legyalulom uborkasalátának télire (szintén a mélyhűtőbe).
Barátainktól kacsát szeretnénk venni így a lilakáposzta sorsa egyértelmű :)
Egy zöldfűszeres burgonya/cukkini főzeléken gondolkodom még, múlt hétent nagyon ízlett a családnak.
És ha a fentiek után még lesz erőm főzni, a maradék cékla és sárgarépa egy pikáns és savanyú borscs levesként zárja majd a hetet ...szerdán :D
Zsuzsa
Paradicsom: végre fagyasztok le télire egy hatalmas adag paradicsomot, csak úgy egészben, bezacskózva. Szuper lesz majd szószokhoz, pörköltbe, stb. Aszalok is majd még egy nagy adagot.
Paprika: megesszük reggelire.
Uborka: nyersen esszük, valami friss salátába.
Bazsalikom:
a felét megszárítom, a másik feléből pesztó lesz, de mehet a fagyóba
is, csodálatos, amikor a tél közepén friss bazsalikomhoz jutok így.
Krumpli: rég ettünk már rakott krumplit, na meg ez eláll. Jó, hogy ekkora adagot kaptunk!
Cékla,
répa, póréhagyma: bevarázsoltam egy tepsibe, felszeleteltem, bőven
meglocsoltam olívaolajjal, megszórtam kakukkfűvel, borsikafűvel, és
először lefedve megpároltam, majd megsütöttem. Puhára, hogy a gyerkőc
megegye. Juharszirupos sült répát is kell még csinálni!
Lilakáposzta: Stahl Judit tejszínes-tárkonyos csirkesalátája lesz belőle (uborkával, paradicsommal)
Főzőtök: kapros-tökös fasírt -isteni: http:// evkerekreceptek.blogspot.hu/ 2015/05/kapros-tokos-fasirt- babakezbe-is.html
Cukkini: nem bírunk betelni ezzel a parmezános-cukkinis tésztával: http:// evkerekreceptek.blogspot.hu/ 2015/06/bogi-cukkinis- parmezanos-tesztaja-tobb.html (Legutóbb kókusztejszínnel turbóztam fel!)
Szárzeller: grillezett husit fogok vele ízesíteni, és addig is, hogy meg ne fonnyadjon, a fagyasztóba dugom: http://evkerekreceptek. blogspot.hu/2015/07/ csirkeszeletek-friss- zellerzolddel-sutve.html
Judit
Paradicsom, bazsalikom, zeller: Egy részéből az egyik hétköznap biztosan pennés ebéd lesz (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/07/penne-fokhagymas-paradicsomban.html) mert nekem nagyon ízlik. A bazsalikom és a zeller többi része a fagyasztóba kerül, nagyon élvezem, hogy olyan, mintha friss lenne. A paradicsomból meg valószínűleg paradicsomszószt fagyasztok majd muffin formában, az kb. 1 dl-s adagokat jelent.
Cékla: A cékla felhasználása azért nehéz kérdés, mert nagyon régóta készülök kipróbálni a csokis céklás sütit (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/04/etcsokolades-ceklatorta-mascarpone.html), de lehet, hogy muffinként (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/10/ceklas-muffin.html) vagy céklás túrókrémként (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/02/ceklas-turokrem.html) végzi, vagy Hegyi Barbara lengyel joghurtos céklalevese lesz belőle.
Salátauborkából biztosan kerül a fagyasztóba és persze a kedvenc levesem is elkészül, a petrezselyem leves is jó kell, hogy legyen ebből is (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/02/petrezselyemleves.html)
A kápia paprikából ajvár lesz, a krumpliból Kisa Judit féle hagymás krumplilepény tepsiben sütve vagy Stahl féle blini. (http://www.stahl.hu/hu/recept/oetel/Snidlinges-burgonyas_blini) Lassan időt kellene találnom rá, hogy némi gnocchit betermeljek a fagyasztóba.
A sárgarépából végre kipróbálom a kenyérünnep legnépszerűbb receptjét, a korianderes répakrémet (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/08/korianderes-repakrem.html), de kacérkodom a kakukkfüves sárgarépalevessel is (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/10/kakukkfuves-sargarepaleves.html).
A póréhagymát azt vagy az Ezer nap Velencében című könyvben olvasott csőben sült póréhagyma formájában fogyasztom el (mascarponébe fojtva) vagy a múlt héten kipróbált almás karajon használom fel (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/08/almas-karaj.html) Gondolkozom a fagyasztásán is, elvileg le lehet és milyen jól jönne télen...
Köszönöm, ismét kaptam új és hasznos információt! :)
VálaszTörlésÉn is sok zöldség kapcsán inspirálódtam, köszönöm az ötleteket!:)
VálaszTörlés