A tegnapi kenyérünnepen megkóstolhattátok ezeket az olasz eredetű kenyérrudakat.
Hozzávalók (2 nagy tepsibe való adag)
Elkészítés
Hozzávalók (2 nagy tepsibe való adag)
- 40 dkg liszt (minél magasabb sikértartalmú – pl. Vitamill univerzális liszt vagy bármilyen durumliszt, tehát nem finom és nem rétesliszt. Max. 10-15 %-ig tönköly, graham vagy egyéb lisztet is elbír)
- 1 dkg élesztő
- kb. 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 gr só
- kevés reszelt parmezán (elhagyható)
- friss rozmaring apróra vágva
Elkészítés
- Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, és az összes többi hozzávalóhoz öntjük. Lágy, sima felületű tésztává dagasztjuk (robotgéppel vagy kézzel) körülbelül 5 perc alatt, majd gömbölyűre formázva kissé belisztezve konyharuhával letakarva (vagy gyorsítás esetén folpackkal lefedve) fél-1 órát kelesztjük.
- Vékonyra nyújtjuk (próbáljunk némi levegőt azért a tésztában tartani), és késsel vagy pizzavágóval csíkokat vágunk belőle, melyeket kissé megsodorva, hosszabb vagy rövidebb rudakat készítünk és rakjuk őket egymás mellé a sütőpapíros tepsibe.
- Fokhagymás olívaolajjal megkenhetjük a grissiniket és így rakjuk forró, 210-220 fokos sütőbe kb. 12-15 percre, ki mennyire ropogósra szereti.Bármilyen mártogatóshoz nagyon jó.
- A recept szabadon variálható: kerülhet bele a rozmaring helyett bazsalikom vagy aszalt paradicsom vagy olívabogyó darabok vagy napraforgómag/lenmag stb.
Forrás: Kis Detti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése