Milyen eszközzel érdemes csíráztatni?
- csíráztató ballon (pl. Biorganik márka)
Mit érdemes csíráztatni?
Ezek jöttek be leginkább, nem nyákosodnak. Gyorsan csíráznak az aprómagvasak, bőséges mennyiséget adnak (és ezeket legalább be lehet szerezni magyar forrásból).
Mit nem érdemes csíráztatni ezzel a módszerrel?
- hagyma (lassú)
- mustár (nyákos)
- zsázsa (nyákos) (Ezt talán inkább vékony földes tálcába vetve, majd 2 leveles állapotban ollóval nyírva.)
Melyek a csíráztatás lépései?
- Este indítom a csíráztatás.
- Beleöntök 1/3 zacskó magot a ballonba, majd bőven felöntöm vízzel, hogy úszkáljanak.
- Reggel leöntöm a vizet, és egy szárítón hagyom ferdén csepegni a ballont.
- Este és reggel bő vízben átmosom, majd leöntöm és fejjel lefelé hagyom a szárítón.
- Körülbelül 4-6 nap alatt kész vannak.
- Ha kész, engedjük tele a ballont vízzel, szedjük le a hálós kupakot. Kicsit kavarjuk meg .
- Az aljára lemennek a magok, amelyek nem csíráztak ki.
- A tetejére a ledobott maghéj felúszik, és le tudjuk kanalazni.
- A vízből kiemeljük a csírát, hagyjuk lecsepegni egy tálban, és aztán üvegbe tesszük, és mehet a hűtőbe.
Mire ügyeljünk?
- Tűző nap ne érje a csírákat!
- Vízben ne álljanak a magok!
- Ne száradjanak ki a magok!
- Jól levegőzzön a ballon!
- Kézzel ne nyúljunk a ballonba, csak ha kész a csíráztatás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése