Mondanom sem kell szerintem, hogy néha kapok recepteket a barátaimtól. A minap Orsi gazdasszonyunk "vágta hozzám" ezt a zseniális receptet, amelyet kissé a saját ízlésemhez, és a kamrám tartalmához, igazítottam. Szuper recept, mintha a legutolsó dobozunkhoz találták volna ki.
Hozzávalók:
- 1 nagy batáta
- 1 marék aszalt gyümölcs (pl. áfonya, meggy)
- 1 marék pirított mag (pl. kesudió, pekándió, napraforgómag)
- 1 adag főtt bulgur (vagy quinoa)
- 1 csokor fodros kel
- 3-4 közepes cékla
- só
- bors
- zsiradék
- az öntethez (elhagyható): 2 ek almaecet, 1 tk wasabi (esetleg torma), 1 citrom/lime leve, 5-6 ek olívaolaj
Elkészítés:
- A bulgurt kétszeres mennyiségű sós és vegamixes vízben megfőzzük. Hagyjuk, hogy a víz felforrjon a bulgurral együtt, majd zárjuk el a gázt, fedjük le egy fedővel és egy konyharuhával, és csak hagyjuk, hogy a bulgur felszívja az összes vizet.
- MÁSIK OPCIÓ:
- A quinoát először beáztatjuk legalább 15 percre, de akár egy órára is vízbe tehetjük.
- Ezt követően a csap alatt jó alaposan átmossuk, hogy a kesernyés ízű szaponintól megszabaduljunk.
- Egy kisebb lábasban enyhén sós vízben odatesszük főni a magokat, és hagyjuk, hogy felforrjon a víz.
- Ekkor takarékra vesszük a gázt, és 20-30 perc alatt puhára főzzük a quinoát.
- Közben adhatunk még hozzá egy-egy löttyintés vizet.
- Amikor megpuhult a quinoa, elzárjuk a gázt alatta, lefedjük, és hagyjuk, hogy felszívja a maradék vizet, és a gőzben tovább párolódjon.
- A céklát és a batátát felkockázzuk, sütőpapírra helyezzük, és zsiradékkal meglocsoljuk. Megsütjük a sütőben.
- A magot száraz serpenyőben megpirítjuk.
- A fodros kelt jó alaposan megmossuk, felszeleteljük, és wokban megpároljuk. Pici vizet is öntünk alá, ha szükséges, majd fedővel lefedjük. Ehelyett 2-3 perc alatt forró sós vízben is blansírozhatjuk. Az idő leteltével lecsöpögtetjük, és hideg víz alatt leöblítjük.
- A salátaöntetet összeállítjuk, a saláta hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk a dresszinggel.
Beküldő: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése