Nagyon tartalmas és finom tél végi leves. A fagyasztóban felhalmozott zöldségek felhasználásához is remek.
Hozzávalók:
- 3-4 marék főtt gersli vagy csipetke tészta (házi)
- olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 póréhagyma
- pici pirospaprika
- 1 zeller vagy pasztinák
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1 karalábé vagy kerekrépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg paradicsom (fagyasztott)
- 1 liter zöldségleves/alaplé (bio leveskocka és víz is megteszi)
- 40 dkg bab (nálam zsenge bab)
- 1 csokor fodros kel
- 2-3 szál szárzeller
- só, bors
- egy kis parmezán a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
- A zöldségeket meghámozzuk, és felkockázzuk.
- A hagymát felaprítjuk, majd olajon megpároljuk. Erre dobjuk a felkockázott zöldséget, amelyet megpárolunk 15-20 perc alatt.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, amelyet mozsárban előzőleg összetörtünk, majd fűszerezzük.
- Beletesszük a paradicsomot, a babot és az alaplét. A zsenge bab megfő a levesben. Ha száraz babunk van, azt külön főzzük meg.
- 25 perc főzési időre lesz szükség körülbelül. Alacsony lángon főzzük, fedő alatt.
- Ha túl sűrű, öntsük fel még vízzel vagy alaplével.
- A felaprított kelt a végén adjuk hozzá, és kb. további 3-4 perc alatt pároljuk puhára a levesben.
- Ízesítsük sóval és borssal, majd keverjük bele a kifőtt tésztát.
- Egy löttyintés olívaolajjal és egy kis reszelt parmezánnal tálaljuk.
- Ha egész paradicsomot adtunk hozzá (én például így fagyasztom le), akkor ne felejtsük el kihalászni a héjat a levesből tálalás előtt.
- Ha gluténmentes levesre vágyunk, hagyjuk ki a tésztát, vagy főzzünk hozzá quinoát.
Beküldte: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése