Kiváló tél végi, tavasz eleji fogás, amelyhez bármit felhasználhatunk, ami a fagyasztónkban maradt. Hús nélkül is elkészíthető akár hüvelyesekkel. Ha lasagnét készítek, mindig nagyobb adagot főzök. Így több napig kitart, vagy a mártásból jut a fagyasztóba is. Szégyen vagy nem, sokszor még pici gabonát is "megmentek" ezzel a fogással. Most például egy kis adag főtt quinoa került a mártásba. Szinte észrevehetetlen, de a szívem örül, hogy nem kellett kidobni.
Hozzávalók (6-7 személyre/fagyasztóba):
- 1 kg darált sertés/marhahús
- 2 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- paradicsom/paradicsompüré/sült paradicsom és paradicsomlé (kb. 3 dl)
- 3-4 ek házi pizzaszósz
- 2 sárgarépa
- egy vastag szelet pasztinák
- szárzeller (fagyasztva)
- petrezselyem (fagyasztott)
- só, bors/borsikafű, szerecsendió, bazsalikom (fagyasztott)
- tetejére: mozzarella golyók, reszelt parmezán
- lasagne lapok
- zsiradék
Elkészítés:
- A hagymákat felaprítom és zsiradékon megpárolom.
- Rádobom a húst, és megpirítom.
- Sózom és borsozom, majd rádobom a reszelt répát és pasztinákot.
- Összesütöm, majd jöhet a paradicsompüré és a paradicsomlé. Az íze kedvéért dobok bele néhány darab nyári (fagyasztott) paradicsomot. Vagy szuperül fel lehet itt használni a Stahl-féle sült paradicsomot, ha fagyasztottunk belőle.
- Összerottyantom az egészet, és kb. 10-15 percig főzöm.
- Fűszerezem friss (vagy fagyasztott) fűszernövényekkel, adok hozzá petrezselymet és szárzellert bőven. Majd jöhet a borsikafű, szerecsendió és a szárított bazsalikom.
- A sütőt előmelegítem 180-200 fokra.
- Fogok egy nagyobb tepsit, amelynek az aljára kanalazok a mártásból. Elsimítom, majd jöhet 3-4 tésztalap szépen szorosan egymás mellé. Addig rétegezem, amíg elfogy a mártás.
- A legtetejére is mártást teszek, majd jöhetnek a sajtok.
- 10-15 perc alatt el is készül a sütőben.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése