Adott Fűszeres Eszter receptje egy Stahl magazinból, amelyet egy picit a saját szánk ízére formáltam. Isteni étel! Nehogy kihagyjátok! Zsálya helyett borsikafűvel is mennyei. Köszönet érte Fülöp Juditnak!
- 10 zsályalevél
- 10 dkg vaj
- 30 dkg sütőtök
- 1 fej hagyma
- 30 dkg rizottórizs
- só, bors
- 1 l alaplé (nálam víz és bio leveskocka)
- 10 dkg sajt (pl. rokfort, de én parmezánt használtam)
- 2 dl száraz fehérbor (én egy pici almaecettel helyettesítem a gyerkőc miatt)
Elkészítés:
- Ropogósra sütünk 10 nagyobb zsályalevelet 10 dkg vajban.
- A leveleket szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük.
- A vajban megpárolunk 1 nagy fej felaprított vöröshagymát, aztán hozzáadunk 30 dkg rizottórizst, és 1-2 percig keverjük.
- Felöntjük 2 dl száraz fehérborral (vagy néhány ek almaecettel), és mérsékelt tűzön 5 percig főzzük vele.
- Majd a rizshez hozzáteszünk 30 dkg megtisztított, apró kockára (2x2 cm) vágott sütőtököt.
- Ezután sózzuk, borsozzuk és fokozatosan, merőkanalanként elkezdünk hozzáadni összesen kb. 1 liter alaplevet vagy átszűrt zöldséglevest.
- A rizottót folyamatos keveréssel 15-20 perc alatt megfőzzük, közben mindig pótoljuk az elpárolgott folyadékmennyiséget.
- Végül hozzákeverünk 10 dkg felkockázott rokfort sajtot (én parmezánt raktam hozzá), és ha szükséges újrasózzuk, borsozzuk. A félretett zsályalevelekkel díszítve tálaljuk.
- Pici mézet is szoktam bele csurgatni.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése