Hozzávalók (8 csónakhoz):
- A kelt tésztához:
- 30 dkg búzaliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 tk méz
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek fehér borecet
- 1 tasak instant élesztő
- 250 ml meleg víz
- fél csokor snidling
- A töltelékhez:
- 20 dkg aszalt paradicsom
- 30 dkg póréhagyma (én az egészet felhasználtam) (kb. 2 darab)
- olaj az aszalt paradicsom alól (nálam tárkonyos olívaolaj)
- 2 csipet só
- 1 ek méz
- 1 ek fehér balzsamecet
- 1 pohár (150-200 g) natúr joghurt (nálam krémes görög joghurt)
Elkészítés:
- A lisztet leszitáljuk, és elkeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Mindent egy tálba teszünk, jól összekeverjük, kézzel eldolgozzuk, gyúrjuk, dagasztjuk. (Tehetjük gépbe is, de fölösleges. Meg amúgy is fontos, hogy a kezünk hőjét, a saját energiánkat beletegyük a süteménybe!)
- Letakarjuk, ha már szép, rugalmas tésztát kaptunk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Ez nálunk általában a sütő szokott lenni. Kelesztőtálban a legalacsonyabb fokon, nyitott ajtóval kelesztjük, vagy a radiátoron letakarva hagyjuk. (Most az utóbbit választottuk, mert időközben elmentünk a vásárba. :)) Akkor van kész, amikor szemmel láthatóan szép nagyra, levegősre nőtt!
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra!
- A tölteléket elkészítjük: a pórékat középen hosszan bevágjuk, szétnyitjuk, és jól kimossuk a rétegekből a homokot. Vékonyan felkarikázzuk.
- A paradicsomot apróra vágjuk. Akár aprítógépbe is tehetjük.
- A pórét megpároljuk 10-15 perc alatt az aszalt paradicsom olaján, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a többi hozzávalóval összefőzzük.
- A megkelt tésztát kilisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Elfelezzük, majd két egyforma téglalappá nyújtjuk Kb. 32x24 cm-es legyen.
- A két lapot 4-4 részre vágjuk. Én egész nagy csónakokat készítettem.
- Tölteléket kanalazunk minden téglalap aljába, majd felcsavarjuk, mint egy rétest vagy tekercset.
- A végeket megcsavarjuk, majd a varrattal lefelé egy sütőlappal bélelt tepsibe helyezzük.
- A legutolsó momentum: a tekercseket hosszában bevágjuk, kicsit széthúzzuk. Én még kanalaztam beléjük ekkor egy kis tölteléket. Igazítunk rajtuk egy utolsót, és mehetnek a sütőbe!
- 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
- Melegen tálaljuk.
- A sütemény lefagyasztható, ha már kihűlt!
Forrás: Dr. Oetker - Kelt tésztás finomságok (L. Zsuzsa)
Hasonló recept a blogban: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/07/cukkinis-sargarepas-kosarkak.html
Hasonló recept a blogban: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/07/cukkinis-sargarepas-kosarkak.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése