Kicsit tovább szerettem volna gondolni a rebarbara felhasználását, hogy ne fojtsam minden alkalommal valami édes süteménybe. A chutney tökéletes pirítóssal és valami ütős sajttal. Jól megy sült húsokhoz is.
Megjegyzések: Az az ötletem támadt, hogy almával vagy körtével felturbózom, mivel éppen nincs is ennyi rebarbara itthon.
Egy csésze hozzávaló kiméréséhez pedig lehet kapni szuper kis 'cup' feliratú mérőedénykéket, így a továbbiakban nem kell bajlódni a váltogatással.
1) Rebarbara chutney Martha Stewarttól:
- 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb hagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, átnyomva
- 1 ek frissen reszelt gyömbér (vagy gyömbérporral is helyettesíthetjük)
- só
- 1/3 csésze fehérbor (Sauvignon Blanc)
- 1/3 csésze arany mazsola, felaprítva
- 1/2 csésze cukor
- 30 dkg rebarbara
Elkészítés:
- Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és fél tk sót összepárolunk kb. 5 perc alatt.
- Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a bort és a mazsolát.
- Visszatesszük a tűzre, és felforraljuk, majd 1 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük.
- Jöhet bele a rebarbara fele, majd újra felfőzzük.
- Félig letakarva, kis lángon, kb. 5 percen keresztül főzzük a rebarbarát, ami szálakra fog esni. Majd hozzáadjuk a maradék rebarbarát, amit már csak puhára főzünk 2 perc alatt, és végül hagyjuk, hogy az egész mártás kihűljön.
Forrás: http://www.marthastewart.com/348836/rhubarb-chutney (L. Zsuzsa)
2) Alma-rebarbara chutney:
Hozzávalók (2-3 személyre):
2) Alma-rebarbara chutney:
Hozzávalók (2-3 személyre):
- 3 édes alma
- 4-5 szál rebarbara
- 2-3 dl víz (nálam egy kis rizstej is került bele)
- 1 ek méz (nálam bodzás méz)
- 1 csipet só
- 1 csipet fahéj (karácsonyi ízvilágban: szegfűszeg, vaníliapor, csillagánizs)
Elkészítés:
- A hozzávalókat megpucolom, felkockázom, és egy edényben lassú tűzön sűrű mártássá főzöm.
- Friss kenyérrel és jófajta házi sajttal ettük.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
3) Datolyás rebarbara chutney:
Hozzávalók:
- 50 g friss gyömbér
- 300 ml vörösborecet
- 500 g édes alma, meghámozva, felkockázva
- 200 g magozott datolya
- 200 g mazsola vagy aszalt áfonya
- 1 ek mustármag
- 1 ek currypor
- 400 g nádcukor (mindenképp csökkenteném!)
- 700 g rebarbara, 2 cm-es darabokra vágva
- 500 g vöröshagyma, felaprítva
- só
Elkészítés:
- A hagymát az ecettel és a gyömbérrel megpároljuk egy serpenyőben.
- Minden összetevőt hozzáadunk a rebarbara kivételével.
- 2 kávéskanál sót is tegyünk bele.
- Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk az almát.
- Végül hozzáadjuk a rebarbarát, majd addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű lesz a mártás.
- 10-15 percig állni hagyjuk, majd kifőzött üvegekbe szedjük, és hagyjuk kihűlni.
- Fogyasztás előtt legalább egy hónapig hagyjuk összeérni az ízeket!
Forrás: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5885/rhubarb-and-date-chutney (L. Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése