2015. június 27., szombat

Mángoldos rizottó

Kicsi és nagy kedvence lett a rizottónak eme változata.

Hozzávalók:
  • 20 dkg arborio rizs
  • fél csokor mángold (felezett doboznyi mennyiség)
  • 2 nagy ek vaj
  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 közepes hagyma, finomra reszelve
  • 1 pohár száraz fehérbor (= egy kis almaecettel helyettesíthető, kb. 3-4 ek)
  • reszelt parmezán
  • 6-7 dl zöldségleves (meghagytam benne a maradék zöldséget is: borsó, répa, karfiol) (vagy víz+bio leveskocka ha nagyon nincs más)
  • kakukkfű
  • borsikafű
Elkészítés:
  1. Egy lábasban felolvasztom a kókuszzsírt, löttyintek rá egy kis olívaolajat, és megpárolom rajta a finomra reszelt hagymát.
  2. A rizst megpirítom pár perc alatt, kavargatás mellett, a hagymás olajon.
  3. Jöhet a bor vagy almaecet, majd apránként adagoljuk az alaplét. Kavargatás mellett mindig hagyjuk az alaplét elfőni, és akkor öntsünk rá újabb adagot, ha szükségesnek látjuk.
  4. Kb. 15-18 perc alatt a rizs elkészül.
  5. A mángoldot levelenként megmossuk, majd apróra vágjuk. Két lehetőségünk van ezt követően: vagy a rizsfőzés utolsó perceiben a rizottóba keverjük a nyers mángoldot, vagy egy kis olaj és vaj keverékén megpároljuk a spenótot pár pillanat alatt, és úgy adjuk végül a rizshez.
  6. Legutoljára jöhet a zöldfűszer és a sok-sok parmezán.
  7. Szoktam még egy kis vajat is hozzáadni a vége felé.
  8. 2 percig letakarva állni hagyjuk.
  9. Sózni szükségtelen a sajtok és a levesalap sóssága miatt.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése