2015. június 4., csütörtök

Sült céklás-spenótos rizottó (baba és felnőtt verzió)

Hozzávalók:
  • 20-30 dkg arborio rizs
  • 2 bébi cékla
  • 3-4 marék spenót
  • 3 ek almaecet
  • 2-3 ek kókuszzsír
  • 1 liter alaplé (maradék húsleves/zöldségleves)
  • kakukkfű
  • olívaolaj
  • sütőpapír
  • felnőtt változat: bor, hagyma, parmezán, bors
Elkészítés:
  1. A céklákat megfelezzük, picit megsózzuk, kakukkfűvel bőven megszórjuk, majd mehet a sütőbe olívaolajos locsolást követően. Sütőpapírt tehetünk alá. Puhára sütjük kb. 20-30 perc alatt.
  2. Ezt követően a céklát botmixerrel pépesítjük.
  3. Kókuszzsíron megpirítjuk a rizst, majd egy-egy evőkanál húslevest szedünk rá, és folytonos kevergetés mellett megfőzzük.
  4. A lét pótolgatva főzzük a rizst.
  5. Végül hozzákeverjük a céklapürét, sózzuk, fűszerezzük az egész rizottót. 
  6. És a főzés utolsó pár percében keverjük hozzá az apróra vágott spenótot.
  7. Esetleg fedő alatt pihentetjük még egy picit a láng elzárása után.
  8. Akkor jó a rizottó, ha már kellően ragacsos a rizs, de a szemek valamelyest kemények maradnak belül. Ez a rizottórizs tulajdonságából adódik.
  9. A felnőtt változatban: vajon pirítsuk a rizst egy kis dinsztelt hagymával, fokhagymával, a leveshez egy kis bort is adhatunk, és a végén parmezánnal szórjuk meg bőven a fogást.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése