Hozzávalók:
- 20-30 dkg arborio rizs
- 2 bébi cékla
- 3-4 marék spenót
- 3 ek almaecet
- 2-3 ek kókuszzsír
- 1 liter alaplé (maradék húsleves/zöldségleves)
- só
- kakukkfű
- olívaolaj
- sütőpapír
- felnőtt változat: bor, hagyma, parmezán, bors
Elkészítés:
- A céklákat megfelezzük, picit megsózzuk, kakukkfűvel bőven megszórjuk, majd mehet a sütőbe olívaolajos locsolást követően. Sütőpapírt tehetünk alá. Puhára sütjük kb. 20-30 perc alatt.
- Ezt követően a céklát botmixerrel pépesítjük.
- Kókuszzsíron megpirítjuk a rizst, majd egy-egy evőkanál húslevest szedünk rá, és folytonos kevergetés mellett megfőzzük.
- A lét pótolgatva főzzük a rizst.
- Végül hozzákeverjük a céklapürét, sózzuk, fűszerezzük az egész rizottót.
- És a főzés utolsó pár percében keverjük hozzá az apróra vágott spenótot.
- Esetleg fedő alatt pihentetjük még egy picit a láng elzárása után.
- Akkor jó a rizottó, ha már kellően ragacsos a rizs, de a szemek valamelyest kemények maradnak belül. Ez a rizottórizs tulajdonságából adódik.
- A felnőtt változatban: vajon pirítsuk a rizst egy kis dinsztelt hagymával, fokhagymával, a leveshez egy kis bort is adhatunk, és a végén parmezánnal szórjuk meg bőven a fogást.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése