Vedd elő magadban az olasz életérzést, rakj be valami jó olasz zenét és bonts ki egy jóféle száraz fehérbort. Kezdődhet a főzés.
Szükséged lesz a következőkre:
Ha minden megvan, kezdjünk is neki:
Szükséged lesz a következőkre:
- 2-3 ek vaj
- vöröshagyma vagy salotta (mogyoróhagyma), esetenként fokhagyma és szárzeller is lehet
- rizottórizs (arborio vagy carnaroli, utóbbiból jobb minőségű, kevésbé ragacsos lesz a rizottó) (Fejenként 8-10 dkg)
- fél deci fehérbor
- alaplé (fejenként min. 3-5 dl)
- frissen reszelt parmezán (grana padano vagy parmiggiano reggiano)
- bármilyen egyéb hozzávaló, amivel szeretnéd feldobni a rizzottód (cukkini, spárga, gomba, zöldborsó, körte, sütőtök…)
Ha minden megvan, kezdjünk is neki:
- Egy vastagaljú edényben olvaszd meg a vaj egy részét és rakd hozzá az apróra vágott hagymát (és a fokhagymát, zellerszárat, ha kerül bele). Alacsony lángon hosszasan párold.
- Jöhet bele a rizs, jól keverd át, hogy összebarátkozzon a hagymával és jól átmelegedjen.
- Felöntjük a borral és hagyjuk, hogy elforrja azt.
- Jöhet a felmelegített alaplé, mindig csak egy kisebb merőkanálnyi mennyiségben adagolva. Folyamatos keverés mellett, csak akkor jön a következő adag alaplé, ha már szinte teljesen magába szívta a rizs az előző adagot.
- A főzési idő kétharmada, tehát kb. a 10-12. perc, amikor az egyéb hozzávalók belekerülhetnek.
- Amikor a rizs eléri az al dente (nem kemény és nem túlfőtt) állapotot, kb. 17-18 perc, akkor kész, levehetjük a tűzről és egy percig fedő alatt pihentetjük.
- Végül hozzáadjuk a maradék vajat (1-1,5 ekanál) és jó sok parmezánt (amennyit a pénztárcánk elbír). Sózzuk, borsozzuk ha szükségesnek érezzük.
- Forrón, azonnal tálaljuk.
Szerző: Kis Detti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése