A múlt heti tolnai fekete burgonyából kiváló szilvásgombóc készíthető. Mivel szilvalekvár is készült nemrég, ezért krumpli nudlival is kísérleteztem, amiből szintén fagyasztottam egy tálcával. Aláfestő zenének pedig itt van ez: https://www.youtube.com/watch?v=MnEzYCuQ6eg
Hozzávalók
Elkészítés
Hozzávalók
- 40- 50 db szilva (mérettől függően)
- 1 kg főtt Tolnai fekete burgonya összetörve kihűtve
- 1 tojás
- 30-40 dkg liszt
- zsemlemorzsa, fahéj, porcukor
Elkészítés
- A burgonyába belekeverem a tojást, majd a liszttel összeállítom a tésztát. (ne legyen meleg mert ragadni fog és ne hagyjátok sokat állni ...mert ragadni fog :)
- Nyújtófa vastagságú henger formázok belőle a deszkán és ujjnyi vastag korongokra vágom. A közepébe kimagozott szilvát teszek (fahéjas cukor a szilva közepébe opcionális de meghálálja a macerát mert nagyon finom :) és óvatosan felhajtogatom a tésztát, hogy jól összefogja a tetejét majd picit meghengergetem a tenyeremben a gombócot.
- HA frissen elkészítem akkor lobogó vízbe teszem és miután feljött a víz tetejére még egy 3-4 percig főzöm. Pirított zsemlemorzsával, fahéjas porcukorral szórom.
- HA télire lesz, akkor nejlon zacskót terítek egy tálcára/tepsire és a fagyasztóba teszem a gombóc regimentet...NE mozgassátok míg 1 napig teljesen át nem fagyott mert különben kiszakadhat!!! ha már kőkemények akkor bezacskózhatótak és igény szerint kifőzhető 1...vagy 100 db :)
Forrás: Kiss-Kovács Orsolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése