A nagy sikerre való tekintettel, a héten is feltettük a kérdést a Köménymagoknak, hogy mi jut eszükbe a heti dobozról. Kettejük válasza következik. Egyúttal biztatnálak titeket: aki szívesen beszállna, péntek éjfélig küldje el emailben az ötleteit.
Sárgarépa: nagy sláger nálunk a juharsziruppal sült répa, biztosan készül egy nagy adag.
Főzőtök: télire elteszem a fagyóba legyalulva. Tökfőzeléknek, fasírtnak remek lesz. Bár megenné a tökfőzit rajtam kívül más a családban! :)
Paprika: valami csirkés finomsággal kellene megtölteni, még agyalok rajta, fetával, valami zöldfűszerrel szuper lenne, kicsit átsütve, de még roppanósan
Kápia paprika: egyik legnagyobb szerelmem: csak nyersen!
Karalábé: krémlevesnek nagyon klassz kölessel, rántva is régen ettem már.
Zsuzsa
Burgonya: dödöllét akarok készíteni belőle. Még sosem próbáltam, itt az idő! Egy Kiskegyed újságban láttam klassz recepteket hozzá. Valami spéci dödöllét készítek majd. (Receptet hozok!)Sárgarépa: nagy sláger nálunk a juharsziruppal sült répa, biztosan készül egy nagy adag.
Főzőtök: télire elteszem a fagyóba legyalulva. Tökfőzeléknek, fasírtnak remek lesz. Bár megenné a tökfőzit rajtam kívül más a családban! :)
Paradicsom+petrezselyem:
Stahl Judit szicíliai húsgombócát fogom elkészíteni fűszeres
paradicsommártással (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/09/sziciliai-husgolyok-fuszeres.html), meg talán még kijön egy
adag sült paradicsom is belőle
Paprika: valami csirkés finomsággal kellene megtölteni, még agyalok rajta, fetával, valami zöldfűszerrel szuper lenne, kicsit átsütve, de még roppanósan
Kápia paprika: egyik legnagyobb szerelmem: csak nyersen!
Karalábé: krémlevesnek nagyon klassz kölessel, rántva is régen ettem már.
Tatárhagyma: kecskesajtos kenyérre teszem, vagy a sima rizsköretet dobom fel vele
Tárkony: hatalmas kedvencem, gyakorlatilag bármibe képes vagyok beletenni. Leszárítom a konyhában felakasztva. Megmosom előtte, ez fontos.
Detti
A tatárhagyma pici olajon megpárolva már csütörtök este egy nagy adag kolbászos rántotta alapját adta. Ettünk mellé még a roppanós paprikákból és paradicsomokból is. Mennyei vacsoránk volt.
A répákból egy kapros narancsos sárgarépafőzelék készült (http://izeselet.hu/receptek/kapros-sargarepafozelek-bundas-spargaval-pakora/) némi cukkinifasírttal. Ez a főzelék garantáltan nem hoz elő semmi régebbi rossz menzai emléket, de a naranccsal lehet a recepttel előírtnál óvatosabban bánni.
A petrezselyem és a paradicsom az uborkával együtt megy egy bulgursalátába, a tabbouleh-ba, melyet gyorsan össze lehet dobni este és másnap dobozban vihetjük ebédre. Sok helyen találni tabbouleh receptet a neten, itt például (http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2008/07/bulgur-ami-nem-kuszkusz.html) az autentikus libanoni recept leírása található.
A mi dobozunkba lilakáposzta került így eldőlt a hétvégi menü: kacsacombok lesznek almás párolt lila káposztával (http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2009/01/07/dios_lilakaposzta/). És ha kacsacomb, akkor csak konfitálva (http://buvosszakacs.blog.hu/2007/10/06/konfitalas_confit_zsiradekban_abalt_hus_) , nem azért mert az utóbbi években divatosan hangzik, hanem mert más módon nem tudtuk igazán omlósra elkészíteni a kacsát. Így viszont a hosszú ideig tartó zsírban sütés megadja ezt az élményt. Ismerek olyanokat, akik éjszaka sütik a konfitált kacsát, 8-10 óra alatt 80 fokon. Mi valamivel magasabb hőfokon a vasárnap délelőttöket szoktuk rászánni.
És ha már a húsosnál járunk veszünk még egy kis kacsamájat, hogy a következő 1-2 hétben el legyünk látva pástétommal (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/11/kacsamajpastetom.html); a lilahagymákból pedig lekvár készül hozzá (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/11/lilahagymalekvar.html).
Erika
Amennyiben a fűszernövényeket nem frissen használjuk fel, akkor száríthatjuk is vagy egyszerűen megtisztítva, és apróra vágva eltesszük a fagyasztóba. Én a héten ezt tettem a görög bazsalikommal, a tárkonnyal és a petrezselyemmel.
A karalábé, répa, hagyma, paprika, paradicsom nagyszerű alap "a mindent bele leveshez, amit kiegészítettem egy kevéske zöldbabbal is. (Egy kevés zsiradékon először csak az apróra vágott hagymát -, majd a többi zöldséget is hozzáadva - egy kicsit megpárolom a hozzávalókat, majd vízzel felöntve megfőzöm. Reszelt sajttal és/vagy pirított kenyérkockával tálalom.)
A többi paradicsomot, paprikát megtisztítva, apróra vágva és most pörkölt/lecsó alapnak eltettem a fagyasztóba.
Felszeletelve fagyasztóban végezte az uborka is. Nagyszerű saláta készül belőle ínséges időkben.
Nem tudom ki, hogy van vele, de hétköznap szinte mindig rohanok. Ezért időnként előre lefőzök nagyobb adagokat és a készételt kisebb porciókba elosztva beteszem a fagyasztóba. Ezek nagyszerű gyorssegélyek, amiket a következő nap tervezésekor elegendő este áttenni a rendes hűtőrészbe és ebédkor csak melegíteni szükséges őket. Ugyanígy lehet félkész ételeket is gyártani. Ugyanilyen megfontolásból tettem már "hidegre" tepsis krumplinak valót is. Nálam olykor szokott répa és cékla -esetleg cukkini is - a krumpli mellé becsúszni, mert összesülve isteni az ízük.
Erika, ezt a tepsis krumplinak valót hogy fagyasztod? Megfőzöd félig vagy csak összevágod? Köszi
VálaszTörlésKedves Judit!
TörlésTisztítás után felaprítottam és főzés, párolás nélkül fagyasztottam le.
Az első próba adagot fagyott állapotban raktam be a szintén hideg sütőbe egy kevés zsiradékkal.
Hőlégkeverés mellett kezdtem el sütni. Ahogy kezdett kiengedni, többször megkavartam. Szerintem elég a végeredményt sózni.