Két éve érzem, hogy én és a sóska nagyon jó barátok tudnánk lenni, mert én imádom a savanyú ízt, de eddig nem tudtam úgy elkészíteni a sóskát, hogy örömmel fogyasszam el az ételt. Most végre megvan a megoldás - egy rendkívül egyszerű, roppant ízletes leves, amelyben nincs cukor, mint a magyar sóskás fogásokban, és amelyben nem dominál a sóska íze. Az eredmény egy kissé savanykás, harmonikus ízvilágú, finom nyári leves.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 1-2 ek vaj
- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 2 közepes burgonya kockára vágva
- 1 csokor mángold szára nélkül, laskára vágva
- 2 nagy marék sóska megtisztítva, laskára vágva
- 6-7 dl tej
- só, bors
- csipetnyi szerecsendió
- 1-2 dl tejföl
- A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a hagymát és a krumplit, és azokat kb. 5-8 percig pirítjuk.
- Majd felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a mángoldot és a sóskát (a két nagy marék kb. fele, két harmada az évkerekes egy zacskónak), és megvárjuk, amíg a zöldek összeesnek. Ekkor megsózzuk a levesünket, és fedő alatt 10 percig főzzük.
- Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre, és tejjel a kívánt sűrűségűre hígítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük, elkeverünk benne néhány evőkanálnyi tejfölt. Hidegen és melegen egyaránt ízletes.
Én csak mángoldból (sóska nélkül) készítettem el, de így is nagyon finom.
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet! :)