2014. július 27., vasárnap

Palócleves

Egy igazi klasszikus recept a zöldbabhoz

Hozzávalók
  • olaj vagy zsír
  • 1 nagy fej hagyma
  • 40 dkg marha- vagy sertéshús
  • 3-4 babérlevél
  • 1/2 kk őrölt köménymag
  • 1/2 kk őrölt bors
  • 1 tk só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 liter húsleves vagy víz
  • 40 dkg zöldbab (sárga- és zöldhüvelyűből egyaránt finom)
  • 30 dkg krumpli
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyem vagy kapor
Elkész­ítés
  1. A felhevített zsiradékon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát.
  2. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk.
  3. Lehúzzuk a fazekat a tűzről, rászórjuk a húsra a pirospaprikát és a többi fűszert, meg a fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel, visszatesszük a tűzre.
  4. A húst lassú tűzön, rövid lével félkészre főzzük. Az idő függ a hústól, a sertéshúsnak általában 35-40 perc elég, a marhának hosszabb idő kell.
  5. Ezután hozzáadunk még 2-2,5 liter húslevest (vagy vizet), és amikor felforrt, belerakjuk a feldarabolt babot és krumplit. (Ha a bab fagyasztott, akkor kicsit később tegyük a levesünkbe).
  6. Amikor minden megfőtt, elkeverjük a tejfölt a liszttel, felengedjük kevés levessel, és simára dolgozzuk. Mindezt a levesbe öntjük, a levesünket megszórjuk petrezselyemmel vagy kaporral, és még 3-4 percig forraljuk.
Forrás: Hagyományos ételek könyve, Pannon Lapok Társasága 2011. (Dudik Éva)

2 megjegyzés:

  1. A sertés/marha melyik részéből főzöd?

    VálaszTörlés
  2. Szia, a sertés általában comb szokott lenni, de karajból sem rossz. A marha meg lábszár. Az utóbbi tényleg elég sokáig fő, ezért én ahhoz a trükkhöz szoktam folyamodni, hogy marhapörköltből (mert hát a húsos alapja ennek a levesnek gyakorlatilag az) mindig nagy adagot főzök, azt kiadagolva lefagyasztom, és a palócleveshez csak előveszek egy adagot a fagyasztóból, és a már kész pörköltöt engedem fel vízzel vagy húslevessel, és hozzáadom a friss zöldségeket. A sertéshús egyszerűbb eset, elég hamar megfő. É

    VálaszTörlés