A férjem szerint az utóbbi idők legjobb pitéje volt ez. Így megosztom veletek, hátha nektek is ízlik majd.A tészta természetesen bármilyen lisztből készíthető. Szeretek többféle liszttel kísérletezni. Ez a tészta nekem nagyon ízlett. Finom, vékony és ropogós lett.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt (5 dkg sárgaborsó liszt, 10 dkg tk. tönkölyliszt és 10 dkg sima tönkölyliszt)
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- 2-3 ek hideg víz
- só (bőven)
- olasz fűszerkeverék (termelői: Bödön vásár)
A feltéthez:
- 2-3 nagyobb cékla (lereszelve)
- házi sonka ízlés szerinti mennyiségben, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom, vékonyan szeletelve
- 3 tojás
- pici só (a sonka sós!)
- házi sajt, szeletekben
Elkészítés:
- A tésztát összegyúrjuk, nagy gombócot formázunk belőle, majd a hűtőbe tesszük, amíg a zöldségeket megpucoljuk.
- Egy piteformát kivajazunk, kilisztezünk, és kinyújtjuk a tésztát. Belehelyezzük, szépen belenyomogatjuk ott, ahol nem takarja a formát. (Nem szoktam sokat bajlódni a nyújtással, szinte mindig kézzel igazítom bele a tésztát.) A képen látható módon szoktam a vaksütést elvégezni. Sütőpapír és szemes bab kerül a tésztára, ami lenyomja azt.
- Mehet az előmelegített sütőbe (180-200 fok), ahol kb. 10-15 perc alatt elősütjük.
- A céklát közben lereszeljük, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és wokban megpároljuk a hagymákat. Jöhet rá a felkockázott sonka, összesütjük, majd mehet bele a lereszelt cékla. Szépen összeforgatjuk, fűszerezzük, majd hagyjuk picit hűlni.
- Hozzákeverjük a 3 tojást, és már mehet is a tésztára.
- A tetejére vékony paradicsomszeleteket és sajtszeleteket teszünk.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése