Így készítettem az aktuális zöldparadicsomból mártást, amelynek a felét zipes zacskóban lefagyasztottam, hogy karácsonykor csak előhúzzam, és meglepjem a vendégeimet valami igazán különlegessel. A másik felét egyedül megettem :)
Hozzávalók (egy nagy befőttes üvegnyi adaghoz):
- 750 g zöldparadicsom
- 1 lilahagyma
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 alma
- csipet só
- 2 rúd fahéj
- néhány cm gyömbér szeletelve
- 3 ek finomítatlan nádcukor
- 1 marék kénezetlen mazsola
- 1 ek mustármag
- 1 csipet chilipor
- 1 csipet kardamom
- 1 tk vaníliapor
- 2-3 ek chiamag
- pici olívaolaj
Elkészítés:
- A hagymákat apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük.
- Jöhet a felkockázott zöldparadicsom és az alma.
- Majd a fűszerek és a cukor.
- A chili és a chiamag csak a legvégén kerüljön bele.
- Kb. egy vagy másfél óra alatt készül el, takarék lángon, kevergetés mellett.
- Vizet nem adtam hozzá, de ha szükségét érezzük, nyugodtan mehet bele.
- Amikor kész, botmixerrel pépesítjük. Nekem így tetszett csak az állaga.
- Ne hagyjuk ki a chilit és a chiát.
- Hűtőben eltarthatjuk 1 hétig.
- Zipes zacskóban le is fagyaszthatjuk. Amikor kienged, felforraljuk, és már tálaljuk is. A karácsonyi pecsenye remek kiegészítője lehet.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése