Megjegyzés: legközelebb kipróbálom úgy is, hogy elhagyom a cukrot belőle teljesen, mert van olyan édes ízű tök, amelyiket szerintem felesleges tovább édesíteni.
Hozzávalók (7 ramekin szufléformához):
- 50 dkg sütőtök apróra felkockázva
- víz
- 6 dkg liszt
- 4-5 dkg nádcukor (esetleg pépesített datolyára cserélhető)
- 3 tojás
- 1 tk fahéj (mehet még akármilyen karácsonyi ízű fűszer: akár szegfűszeg, kardamom is)
- 1 tk vaníliapor
- 1 csipet só
- vaj/zsiradék
- A sütőtököt apróra felkockázzuk, majd feltesszük annyi vízben főni, hogy ellepje.
- Ha megfőtt, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük.
- A kis szufléformákat kikenjük vajjal (itt jegyezném meg, hogy én elfelejtettem, és semmi gond nem történt belőle, viszont a tetejére mindegyiknek dobtam egy icipici darab vajat).
- A püréhez keverjük a lisztet, a cukrot, a tojást és a fűszereket.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy magasabb falú tepsibe állítjuk a megtöltött formákat, és annyi forró vizet öntünk bele, hogy a formák feléig érjen.
- Kb. 20-25 perc alatt elkészül a sütőben.
- Készíthetünk hozzá fahéjszirupot, vagy egy creme brulée-s ropogós karamellréteggel is el tudom képzelni. Én nem turbóztam tovább semmivel, figyelve a vonalakra ;)
Forrás: Lengyel Zsuzsa (ötlet:Stahl magazin, 2014 ősze)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése