Egyik kedvenc angol nyelvű vegetariánus szakácskönyvemből származik ez az egyszerű recept. A tárolóban fonnyadozó almákból is tökéletes süteményt lehet varázsolni. A tészta cukormentes, fele teljes kiőrlésű lisztből készül, tojás nélkül.
Nagyon könnyű elkészíteni!
Hozzávalók a tésztához:
- 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 125 g búzaliszt
- 150 g margarin
- 3-4 ek hideg víz
- szezámmag a tetejére
A töltelékhez:
- 750 g alma, meghámozva, vékonyra felszeletelve
- 1-2 ek barna cukor (én nagyon édes almánál simán elhagynám)
- 1 tk őrölt fahéj
- fél tk őrölt szegfűszeg
- 50 g mazsola
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit kézzel gyorsan összedolgozom, és a hűtőbe teszem.
- A szezámmagot csak később teszem rá a nyújtáskor.
- Az almaszeleteket összekeverem a cukorral, fűszerekkel egy nagy tálban.
- A tésztát megfelezem. Lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtom mindkét tésztát. Szezámmagot szórok a felső lapra nyújtáskor, és jól beledolgozom a magokat.
- Egy sütőformát (20 cm-es) liszetezek, vajazok, majd az aljára terítem a vékony tésztalapot.
- Erre jöhet az almás töltelék, majd befedem a másik kinyújtott tésztalappal.
- Eligazítom a széleket, levágom a felesleget, lyukat fúrok a pite közepébe.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 35-45 percig.
- Akkor jó, ha az alma már szépen levet engedett, a tészta pedig kellően barnára sült.
Forrás: Vegetarian cooking - Carole Handslip (ford. Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése