Meg kell osszam veletek ezt a pompás receptet. Tökéletesen harmonizálnak az ízek ebben az ételben, és ha valami újra vágytok, mindenképpen próbáljátok ki! Stahl Judit Gyors húsos ételek c. könyvéből származik a recept, és az ételt a francia ecetes csirke (Poulet au vinaigre) ötlete ihlette.
Hozzávalók (4 személyre):
- 5-6 darab egész comb bőröstül (egyenként két darabba vágva)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 egész fej fokhagyma
- olaj a sütéshez
- 5 dkg vaj
- 1 dl balzsamecet
A mártáshoz:
- 1-2 ek szójaszósz
- 1,5 dl víz
- 2 ek sűrített paradicsom (nálam házi paradicsomlé)
- 2 ek brandy (elhagyható)
- 2 dl tejszín
- 1 ek mustár
Elkészítés:
- A combokat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- Egy kb. 30 cm-es átmérjű, magasabb falú serpenyőben olajat hevítünk, és a combokat 2-2 percig sütjük mindkét oldalukon.
- Felkockázzuk az 5 dkg vajat, és a pirított csirkére dobjuk. Hagyjuk, hogy elolvadjon, majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket.
- A combokat leöntjük negyed dl balzsamecettel, majd lefedjük a lábast, csupán egy akkora rést hagyunk, amelyen távozni tud az ecetes gőz. Mérsékelt lángon pároljuk a húst.
- Néha forgassuk át a szeleteket, majd hatpercenként újabb negyed dl balzsamecetet adjunk hozzá.
- Miután az összes ecet elfogyott, még 5 percig pároljuk a húst, majd átszedjük egy hőálló tálba, és lefedjük, hogy ne hűljön ki.
- A visszamaradt mártáshoz adjuk a brandyt. Lépjünk hátrébb! Fél percig kevergessük, majd jöhet a paradicsompüré és a szójaszósz, amit 1,5 dl vízzel elkevertünk már előzőleg.
- Pár perc alatt besűrítjük, és végül hozzáadjuk a 2 dl tejszínt és mustárt.
Forrás: Stahl Judit - Gyors húsos ételek (Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése