Tavaly ősszel már próbálkoztam gyümölcsbőr készítésével. Nagyon gyorsan elfogyott akkor a szilvás gyümölcsbőr itthon. Michelle Keogh - Házi aszalás c. könyvéből merítettem most ötletet, és tuningoltam fel az idei készítményt. Ha valaki nem hallott volna róla eddig, a gyümölcsbőr egy gumicukorra hajazó, csak természetes, a gyümölcsből származó cukrot tartalmazó aszalvány, amelyet szép kis csíkokra fel lehet szabdalni, feltekerni, és a gyerek kezébe nyomni bárhol, bármikor :)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cukkini
- 50 dkg érett sárgabarack
- 20-30 dkg őszibarack/nektarin (mehetnek a puhább darabok)
- vaníliapor ízlés szerint
- 2-3 ek friss citromlé
Elkészítés:
- A gyümölcsöket megmossuk, hámozás nélkül feldaraboljuk.
- A cukkinit meghámozzuk, a puha magvas belsejét kikaparjuk, majd egy nagy lábasba tesszük a gyümölcsökkel együtt.
- Lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük, puhulásig.
- Hozzáadjuk a fűszert és a citromlevet, majd elzárjuk, és botmixerrel turmixoljuk.
- Az aszalógép tálcáját sütőpapírral kibéleljük, és rajta kb. fél cm vastagon elsimítjuk a kihűlt pürét.
- Ügyeljünk arra, hogy a szélek mentén is elég vastag legyen, hogy ne töredezzen szét az aszalvány.
- Kb. 30-40 fokon aszaljuk kb. 15 órán keresztül.
- A papírt lehúzzuk, amíg még meleg a készítmény.
- Ollóval csíkokra vágjuk, és feltekerjük.
- Műanyag dobozban tárolható.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése