2017. március 10., péntek

Hogyan vészeljük át az ínséges, "zöldség nélküli" időszakot?

Detti:

Nem könnyű friss zöldségek nélkül átvészelni ezt február-március-áprilisi időszakot. Ilyenkor előkerülnek a fagyasztóból még a nyár ízei: a sóval, borssal, fokhagymával összeforralt paradicsomszósz kiporciózva ott lapul a mélyhűtőben és arra vár, hogy egy jó kis olaszos pasta alapjául szolgáljon. Amihez még lehet nyúlni, az a mélyhűtőben mindig lévő borsó. A téli hónapok vége felé az üde zöld színt már vágyja az ember, így gyakran készítünk zöldborsópürét kenyerekhez feltétnek: egy pici sóval rövid idő alatt puhára főzzük a borsót, szűrjük és egy pici főzőlével, jó minőségű olívaolajjal, sóval, borssal egy pici parmezánnal/pecorinoval (melyek szintén a mélyhűtőben bevetésre várakoznak), leturmixoljuk. Kenyérre kenve, vékony szelet sonkával, netán egy kis csíradíszítéssel, isteni.


Ez az időszak az, amikor a spájzban  lévő száraz hüvelyesekre nagyobb figyelem jut. 2016 egyébként is a hüvelyesek éve volt, sok információ ezekkel kapcsolatban megtalálható itt, csakúgy mint receptek: http://www.huvelyesekeve2016.hu/home/gasztronomia/
A mi személyes kedvenceink az alábbiak: sárgaborsófőzelék répa és kolbászkarikás feltéttel: a sárgaborsót áztatás után feltesszük főni egy pici megpucolt és egyben hagyott krumpli társaságában (a hüvelyesek főzését a krumpli hozzáadása gyorsabbá teszi) valamint egy vászonzsebkendőbe vöröshagyma, zsálya, kakukkfű, rozmaring, 1-2 szem szegfűszeg, fokhagymagerezd kerül. A főzés végével ezeket a zsebkendővel együtt eltávolítjuk és a sárgaborsót és a krumplit összeturmixoljuk darabosra vagy simára, sózzuk, borsozzuk és pici vajjal is elkeverhetjük. Bele is főzhetünk füstölt sonka darabot, akkor még inkább intenzívebb lesz az íze. A még a zöldségdobozból megmaradt sárgarépákat vékony szeletekre karikázom és pici olívaolajon kevés sóval párolom, illetve a szélüket picit ropogósra sütöm. Ezután még kolbászkarikákat is kisütök, és kész a főzelék feltétje.
Szintén másik kedvenc hüvelyes étel a lencsesaláta feta sajttal. Édeskés is és savanyú is és sós is a feta által, vendégvárásra is könnyen összeállítható. Recept itt található: http://www.kreativcafe.hu/konyhatunder/egytaletel/338-isteni-lencsesal.html (talán az itt megjelölt citrommennyiségnél jóval kevesebb is elég- legalábbis a mi ízlésünknek.)
Szintén gyakori téli-tavaszi melegítő étel a csicseriborsóleves póréhagymával vagy vöröshagymával és parmezános, olívaolajos tálalással a tetején. Számos recept található a neten, és a csicseriborsó, ha puhára van főzve (szintén egy kis darab krumplival egyszerűbben megfő) akkor szinte bármilyen kombinációban finom. Mivel hosszú ideig fő, érdemes több adagot lefőzni belőle, és utána már csak a mélyhűtőből ki kell venni az aktuális leveshez. Talán jobb alternatíva, mint a konzerv változata.
És végül egy babétel, savanyúkáposztás bableves. Egyszerű, laktató és még bárhol lehet savanyú káposztához jutni. Füstölt sonkával, kolbásszal is főzhető. Sokféle receptvariáció létezik. Egy például itt: http://izeselet.hu/receptek/kaposztas-bableves/
Ez a télies időszak az egytálételekről is szól nálunk. Nagy klasszikus az angol pásztorpite (sheperd’spie). a Gordon Ramsay féle verziója itt található magyarul. Bárányhús helyett mi darált marhahússal készítjük. Gyors és mennyei: https://tomakonyha.blogspot.hu/2009/09/shepherds-pie-gordon-ramsay-modra.html Akik nem húsos verziót szeretnének, cottagepie név alatt kereshetnek verziókat.

Akinek több ideje van egy vasárnapi ebéd elkészítéséhez, annak Jamie Oliver sertéslapockából készülő goulash-a basmati rizzsel és citromos petrezselymes tejföllel tálalva szerintem kihagyhatatlan. Csak az elkészülés hosszú idő (kb. 3 óra), de a tényleges munka az elején kb. 20-25 perc. Mivel konzerv paradicsom kell hozzá, ez is egy kamraételnek számít nálunk. Annyira összetett és ezért megunhatatlan az íze számunkra, hogy gyakran készítjük. Angolul itt: http://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/spicy-pork-and-chilli-pepper-goulash/ Magyarul röviden itt találtam meg az összetevők felsorolását: http://diobisztro.cafeblog.hu/2012/08/05/a-gulyas-jamie-oliver-szerint/

És végül még egy nagy kedvenc az édesburgonya, mely helyet kap ilyenkor nálunk. Munkatársi összefogásból született, hogy 2-3 hetente leadjuk az ásotthalmi batáta termelőnek az igényünket (ezt egyébként bárki megteheti) és kiszállítják a munkahelyünkre ingyen a sárga vagy fehér húsú batátát. A sült édesburgonya - http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2005/12/desburgonya-slt-fokhagymval-s.html - vagy az édesburgonya leves - http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2006/01/csps-fszeres-desburgonyaleves.html - örök kedvencek. A bébiételnek is beillő, vöröslencsés egytálétel, szintén klasszikusunk: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/michela-s-veg-lentil-cottage-pie/ és újabban egy superfood-dal próbálkoztunk: csirkés édesburgonyás cacciatore: http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/chicken-squash-cacciatore/


Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon köszönöm a jó ötleteket, amelyeket a blogból merítettem!

    Érdeklődöm, hogy az ásotthalmi batáta termelő elérhetőségét megkaphatnám?

    Köszönettel: Pámer Zsuzsa

    VálaszTörlés