Télen gyakran eszünk csicseriborsót. Nagyon egészséges, és rengeteg mindenhez passzol. Egy külföldi gasztroblog adta az ötletet, hogy nyers zölddel is érdemes elkészíteni a fincsi humuszt. Hozzá pedig ez a teljesen ropogósra sütött, szinte pászka jellegű kenyér remek kísérő. Természetesen nyers zöldséget (sárgarépát, fekete retket...) is tunkolhatunk a humuszunkba.
Fodros keles humusz:
Hozzávalók:
- 1 adag csicseriborsó (előző este beáztatva)
- 5 marék vékonyra vágott fodros kel
- 4-5 löttyintés olívaolaj (ízlés és állag szerint)
- só
- bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek tahini
- citromlé
- 1-2 ek tejföl (elhagyható)
- pici főzővíz
Elkészítés:
- Az előzőleg beáztatott csicseriborsót puhára főzzük. A vizet is sózzuk!
- A főzővízből hagyunk a lábas alján, mert segít, hogy a megfelelő krémes állagot elérjük.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel alaposan megdolgozzuk.
- Érdemes átkavargatni kanállal is közben. Az olaj és a tejföl krémesít még rajta. Nyugodtan adjunk hozzá bőven az olívaolajból.
Olívaolajas ropogós kenyér (cracker):
Hozzávalók:
- 250 g bioliszt (fehérliszt)
- 1 tk foszfátmentes sütőpor
- só
- frissen őrölt bors
- 3-4 marék aranylenmag/napraforgómag/szezámmag/mák stb.
- 25 ml olívaolaj
- 115 ml víz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
- Dolgozzuk össze az alapanyagokat, és osszuk szét a tésztát diónyi adagokra.
- Formáljunk golyócskákat, és nyújtsuk ki őket lapos és ovális formákká.
- A lenmagot pirítsuk meg.
- Nyomkodjuk bele a pirított magot a tésztába, majd helyezzük a kenyérkéket a gáztepsibe, sütőpapírra, majd kenjük meg őket egyenként olívaolajjal.
- Süssük kb. 5-7 percig a kis ropogós kenyereket.
- Jó tunkolást!
Forrás: http://purplefoodie.com/garlicky-hummus-with-olive-oil-crackers/#.UtJqOtLuLE1 és http://theveganproject.ca/kale-hummus/ (ford. és kép: Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése