2014. január 21., kedd

Paszternákos, szalonnás tészta

Karácsonykor próbáltam ki, az akkor még meglévő utolsó paszternákból, sonkával.

Hozzávalók:

  • 12 szelet húsos szalonna (bacon) vagy pármai jellegű sonka (Fekete-erdő pl.)
  • 1 marék friss (vagy fele annyi szárított) rozmaring vagy kakukkfű vagy borsikafű
  • a sütéshez vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb paszternák
  • 0,5 kg tészta (hosszúmetélt vagy csavart, kinek mi tetszik)
  • 3 marék reszelt parmezán (vagy más sajt)
  • só és bors

Elkészítés:
  1. A paszternákot meghámozzuk és valamilyen eszközzel (hámozókés vagy zöldséghegyező) vékony csíkokat állítunk elő belőle.
  2. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, meghámozni nem szükséges, átmegy anélkül is.
  3. A tésztát sós vízben feltesszük főni. Amikor kifőtt leszűrjük, de megtartunk egy keveset a főzővizéből.
  4. Egy akkora edényben, amiben majd a tészta is elfér, egy kis vajon megpirítjuk a szalonnát/sonkát a fűszerekkel, majd
  5. mellédobjuk a fokhagymát és a paszternák csíkokat is.
  6. Pár percig sütjük, hogy a paszternák is megpuhuljon.
  7. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, egy kis vajat, a parmezánt és egy kis főzővizet.
  8. Sózzuk, borsozzuk, tálaljuk.
Forrás: Jamie Oliver: És egyszerűen csak főzz (Happy Days of the Naked Chef) (Fülöp Judit)

1 megjegyzés: