A zöldségkrémleveseket mindig saját ízlés szerint, csak úgy a zöldségeket összedobálva szoktam készíteni. Most azonban a kezembe akadt a Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek: Levesek kötete. Gondoltam, megnézem már, hogyan készítik a profik a zöldségkrémlevest. Hát igen, szuper lett!
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 30 dkg kockára vágott burgonya
- 1 szál kockára vágott sárgarépa
- 1 fej kockára vágott vöröshagyma (én adtam hozzá még 2 gerezd fokhagymát)
- 2 szál (vékonyabb) karikára vágott póréhagyma (a recept csak a fehér részét írja)
- 1 szál felaprított szárzeller (nálam fehérrépa + zeller zöldje a fagyasztóból)
- 1 bouquet garni (fűszercsokor: egy babérlevelet, egy szál kakukkfüvet, néhány szál petrezselymet és egy póréhagyma zöld levelét összekötjük, és a levesbe lógatjuk. Ha kész a leves, eltávolítjuk.)
- 2 dl tejszín (én elhagytam)
- tálaláshoz: finomra vágott petrezselyem
- 1,5 liter víz (nálam fél liter sütőtöklé és 1 liter víz + 1 bio leveskocka) * kis változtatás *
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
- A vajat megolvasztjuk a lábasban, és megpároljuk rajta a zöldségeket fedő alatt.
- Felöntjük a másfél liter vízzel (nálam fél liter sütőtöklé és 1 liter víz + 1 bio leveskocka), majd beletesszük a bouquet garnit.
- A levet felforraljuk, majd kislángon főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A puha zöldségeket leturmixoljuk.
- A tejszínt hozzáadjuk, majd még utoljára felforraljuk.
- Petrezselyemmel megszórjuk.
Forrás: Le Cordon Bleu - Főzőiskola ínyenceknek: Levesek (Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése