Újévi tartalmas levesünk. Mini pizzakorongokkal tálaltam.
Hozzávalók (5-6 személyre):
- 30 dkg lencse
- 25 dkg házi kolbász (nálunk csípős mangalica-szarvas szalámi)
- 3-4 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 ek vaj
- 1 tk cukor
- 4-5 csipet majoránna
- tejföl (én csak külön tálaltam a vendégeknek)
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés:
- Nem szoktam mindig beáztatni a lencsét egy estére, de ha megtesszük, biztos, hogy hamarabb fő meg a levesben.
- A lencsét kiválogatjuk, átöblítjük. Néha főzés előtt áztatom be csak néhány órácskára.
- A zöldségeket apró kockákra vágjuk, és az egy evőkanál vajat felhevítjük a fazékban.
- Ebben pirítjuk meg a kockára aprított zöldségeket.
- Rászórjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon.
- Hozzáadjuk az felszeletelt kolbászt (én a karikákat is negyedeltem) és a lencsét, és összepirítjuk. A kolbászból kevesebb is elég, mint az előírt mennyiség.
- Felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel, majd kb. 30 percig főzzük fedő alatt.
- Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük.
- Tejfölt adunk mellé.
Forrás: Tina Karácsony (2009) (módosítva: Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése