A delikát és a vegeta sem az már, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal. Mondhatni, majdnem hogy csak szemét, holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag.
Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat.
A zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésig mindössze két-két és fél órába tellett, tehát az előkészítés nagyjából annyi idő, mint amikor húslevest főzünk a családnak, a végeredményt viszont jó esetben egész télen használhatjuk majd.
A zöldségeket megmostam, megpucoltam, beletettem az aprítómba, és egy pillanat alatt apróra vágtam. Lehet reszelni is reszelőn vagy húsdarálón, de ez így lényegesen gyorsabb. Ezután két lehetőség közül választhatunk.
http://www.moksha.hu/konyha/kell-e-cukor-riboflavin-es-natrium-glutamat-a-huslevesbe/ http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html
http://www.nlcafe.hu/noklapja/20130829/vegeta-hazilag/
http://www.mindmegette.hu/etelizesito-hazilag.recept
http://www.mindmegette.hu/etelizesito-hazilag-ii.recept
http://www.osszesrecept.hu/click/index/538063/?site=makacskakonyhaja.blogspot.ro
http://www.osszesrecept.hu/click/index/806753/?site=kedvenceteleim.blogspot.hu
http://fakanalforgato.blogspot.hu/2009/11/etelizesito-hazilag.html
Forrás: Köménymag
Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat.
A zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésig mindössze két-két és fél órába tellett, tehát az előkészítés nagyjából annyi idő, mint amikor húslevest főzünk a családnak, a végeredményt viszont jó esetben egész télen használhatjuk majd.
A zöldségeket megmostam, megpucoltam, beletettem az aprítómba, és egy pillanat alatt apróra vágtam. Lehet reszelni is reszelőn vagy húsdarálón, de ez így lényegesen gyorsabb. Ezután két lehetőség közül választhatunk.
- Az ételízesítőt üvegekbe rakjuk, két réteg fóliát rögzítünk az üvegre, a két réteg közé nátrium-benzoátot teszünk. Ha el akarjuk kerülni a tartósítószer használatát, akkor keverjünk az ételízesítőbe annyi sót, hogy kellemes sós íze legyen. Ez utóbbi esetben az ételízesítő felhasználásakor mindenképpen figyeljünk oda, nehogy elsózzuk az ételt. A nedvesen eltett ételízesítő felbontás után hűtőben tartandó.
- A zöldségeket friss levegőn, vagy sütőben, vagy aszalógépben megszárítjuk. Ebben az esetben sem sóra, sem tartósítószerre nincs szükség, hiszen a száraz ételízesítő ezek nélkül is eltartható. Üvegekbe tesszük, és száraz, napfénytől védett helyen tároljuk.
http://www.moksha.hu/konyha/kell-e-cukor-riboflavin-es-natrium-glutamat-a-huslevesbe/ http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html
http://www.nlcafe.hu/noklapja/20130829/vegeta-hazilag/
http://www.mindmegette.hu/etelizesito-hazilag.recept
http://www.mindmegette.hu/etelizesito-hazilag-ii.recept
http://www.osszesrecept.hu/click/index/538063/?site=makacskakonyhaja.blogspot.ro
http://www.osszesrecept.hu/click/index/806753/?site=kedvenceteleim.blogspot.hu
http://fakanalforgato.blogspot.hu/2009/11/etelizesito-hazilag.html
Forrás: Köménymag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése