Bármilyen feltétet elbír ez a kenyértészta (tejfölt, ketchupot,
sajtmártást, házi bolognai mártást extra sok husival a három fiúkám
örömére)
Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 1,5 ek.só (5 dkg),
- 1 tk. cukor,
- 1 kocka élesztő (5 dkg),
- 6-8 dl langyos víz,
- ízlés szerint ketchup és lilahagyma.
- A langyos vízben feloldom az 1 teáskanál cukrot és az 1 kocka élesztőt, a lisztben elkeverem a sót , majd az élesztős vizet hozzáadom a sós-lisztes keverékhez.
- Néhány percig erőteljes mozdulatokkal dagasztom, majd amikor már teljesen egynemű a tészta, cipót formázok belőle, lisztezett tálkában egy órát kelesztem. Aki a kevesebb vizes variációt választja, tömörebb, keményebb, laktatóbb tésztát kap.
- Amikor a tészta megkelt, fél cm vastag lapokra nyújtom, tepsibe rakom, megszurkálom villával (a felszálló gőzök ne púposítsák fel a tésztát), s jöhet a feltét.
- Sütőben 10 perc alatt takaréklángon aranybarnára sütöm.(sajnos nem tudok pontos hőfokot mondani, nekem még békebeli sütőm van). Amikor a tepsi szélénél már aranybarna a tészta, akkor készen van.
- Ekkor még úgy tűnik, hogy a közepe nyers marad, pedig az is kész. Ebből az adagból 2 db. nagyméretű tepsi jön ki.
Forrás: Baloghné Niki (Esőleső Biopalánta Kertészet)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése