2014. június 27., péntek

Tartósítási eljárások 2. rész: Befőzés

   Jóval a befőzési szezon előtt elkezdek megfelelő méretű csavaros tetejű üvegeket gyűjteni. Szívesebben használok kisebb méretűeket, mintsem nagyokat. Az üvegeket fedővel együtt alaposan elmosom, a palackokhoz üvegmosót használok. Ecetes vízben elöblítem, és tiszta konyharuhán lecsorgatom. Egy nagy fazékba téve kifőzöm, azaz csírátlanítom őket, s mikor kissé hűlt a víz, facsipesszel kihalászom, majd konyharuhával borított tálcára teszem. Érdemes legalább előző nap kifőzni az üvegeket, így nem kell velük a befőzés napján bajlódni. Ez esetben, kifőzés után - mikor megszáradtak -, rá szoktam csavarni a fedelüket, nehogy időközben valami belepottyanjon.

   A befőzéshez egy erre a célra tartott sérülésmentes befőzőlábast és egy külön fakanalat használok. Egy nagyobb edényben mossuk meg a gyümölcsöket. Ha szükséges, vágjuk darabokra és/vagy magozzuk ki és/vagy hámozzuk meg. Aztán a gyümölcsöt beleteszem az üvegbe, majd forró felöntőlével felöntöm. Ha kicsit keményebb gyümölcsből dolgozok, akkor - miután a fedőt ráraktam - az üvegeket egy konyharuhával kibélelt lábosba állítom, vizet öntök bele (az üvegeknek maximum a 2/3-ig érjen a víz), majd 15-20 percig alacsony lángon kigőzölöm (vízfürdő). Egy biztonsági lépést még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket, miután megtöltöttük a gyümölccsel és a befőzőlével, lezárva fordítsuk fejjel lefelé, így vákuum keletkezik. A fedélnek a fejre állítás, illetve a kigőzölés után rá kell teljesen "húzódnia" az üvegre úgy, hogy ne lehessen benyomni a fedelet középen. Ezután az üvegek egyenként újságpapírba csomagolva a szárazdunsztba vándorolnak.

   Van egy alternatív befőzési módszer is: Befőtt, ami 100 % gyümölcs! Semmi cukor, semmit tartósítószer, semmi víz, semmi kavargatás. Igazi, teljes gyümölcsíz, nincs kiázott aroma, cukros lé, nagyon finom! Mosd meg a gyümölcsöt; darabold, ha kell; szorosan dugiszold bele a tiszta üvegbe (én úgy megtömöm, hogy a tetővel kissé még le is kell nyomnom). Az üvegeket tedd a kuktába, a kuktát öntsd fel a max. jelzésig vízzel, zárd rá a tetejét, gyújts alá, sípoláskor csökkentsd minimumra lángot, és 15 perc után zárd el alatta a gázt. Ha már nyitható, mehet a befőtt a szárazdunsztba. És kész!

http://lettudatoskonyha.blogspot.hu/2009/05/befozes.html
http://www.nosalty.hu/praktika/befozes-tartositoszer-nelkul
http://gyumolcsokbefozese.blogspot.hu/
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/100-gyumolcs-befott-cukor-es-tartositoszer-nelkul.html 

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése