2014. június 29., vasárnap

Tartósítási eljárások 3. rész: Ecetkészítés

Az ecetgyártás alapanyagaként szinte minden, cukor tartalmú, erjeszthető anyag, tehát nem csak gyümölcsök, hanem zöldségek, például paradicsom vagy akár savó, gabona, sör vagy burgonya is használható. 

Vagy a kezdet kezdetétől ecetkészítésre készítjük elő az alapanyagot, vagy pedig már erjedt terméket használunk fel, például megmaradt bort, újbort vagy törkölyt. Fontos, hogy egészséges legyen az alapanyag. Romlott anyagokat, nagyon seprős borokat vagy más hibájú anyagokat nem szabad felhasználni. Ezzel szemben a kissé ecetes borból készíthető még ecet. Arra kell azonban figyelni, hogy a bor ne tartalmazzon túl sok SO2-t, mert az megöli az ecetbaktériumokat. A felhasznált nyersanyagnak elegendő cukrot kell tartalmaznia, hogy az erjedés során elég alkohol, majd pedig ebből ecet keletkezhessen.

Borecet

Hozzávalók: Bármilyen bor, tetszés szerinti mennyiségben.

Elkészítése: A bort beletöltöm egy széles szájú befőttes üvegbe, és lazán lefedve, szobahőmérsékleten érlelem 10 napig. A már megsavanyodott bort hosszú nyakú üvegbe töltöm, és jól ledugaszolva tárolom. Aztán ez az alapecet felhasználható további ízesített házi ecetek készítéséhez.

Almaecet

Az almát kisebb darabokra vágjuk, és beletesszük egy nagyobb, öblös befőttesüvegbe úgy, hogy az almadarabok négyujjnyi vastagságban borítsák be az üveg alját.

Általában hibátlan gyümölcsöt javasolnak, de aki már figyelte, milyen átalakuláson megy keresztül az alma, míg ecet lesz belőle, láthatta, hogy rothadás is történik. Így én a hibás részeket kifejezetten az ecetbe teszem, sőt ha belefutok rothadt belsejű almába, akkor azt is. Amiket el kell kerülni, azok a penészes sérülések.

Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy négyujjnyira ellepje az almadarabokat. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot vagy mézet teszünk rá - tehát 1 liter víz esetében 10 dkg cukrot/mézet. A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle. Ritka szövésű tüllel lekötjük.

Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. Körbekötve vagy -gumizva - tökéletes. Meleg helyen tíz napig állni hagyjuk, de az érési idő sok mindentől függ, leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Ezután leszűrjük, hagyjuk leülepedni, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, hogy ne penészedjen meg. Majd ismét leszűrjük, kisebb üvegekbe töltjük. Jól lezárva, hűvös helyen igen sokáig eláll.

Fokhagymaecet

Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben borecet, literenként 4 gerezd fiatal, még lédús fokhagyma.

Elkészítése: A fokhagymát megtisztítom, és pépesre zúzom. Belekeverem az ecetbe, és egyheti érlelés után leszűröm. Kis üvegekbe töltve jól lezárom.

Fűszeres ecet

Hozzávalók: tárkonylevél, petrezselyemlevél, zellerlevél, citromhéj, 2-3 szem szegfűszeg, néhány szem bors, egy mokkáskanál köménymag, ecet.

Elkészítése: A tárkonylevelet, petrezselyem- és zellerzöldet, apróra vágott citromhéjat, szegfűszeget, borsot és köménymagot kb. másfél literes befőttes üvegbe, tesszük, teleöntjük ecettel, és az üveget lekötve, meleg vagy napos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk.

Ízes salátaecet

Hozzávalók: egy kávéskanál fekete bors, egy kávéskanál köménymag, egy negyed szerecsendió, egy fél narancs száraz héja, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál só, 1 l ecet.

Elkészítése: A fekete borsot, köménymagot, szerecsendiót, narancshéjat mozsárban összezúzzuk, elkeverjük a cukorral, sóval, az egészet befőttes üvegbe tesszük, és felöntjük az ecettel. Lefödve 8-10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltve ledugaszoljuk.

Kapros ecet

Hozzávalók: 2 ek kapormag, fehérborecet.

Elkészítése: Kis befőttes üvegbe tesszük a kapormagot, felöntjük fehérborecettel, lezárjuk. 2-3 hétig sötét helyen érleljük. Leszűrjük. Salátákhoz, szószokhoz, savanyú levesekhez használjuk.

Tárkonyos ecet

Hozzávalók: kb. 5 dkg friss, zöld tárkonylevél, 6-7 dl meleg ecet.

Elkészítése: A tárkonylevelet jól megmosva, lecsurgatva tegyük egy befőttes üvegbe és öntsük rá a 6-7 dl meleg ecetet. Fedővel letakarva 8 napig hűvös, sötét helyen tartsuk. Ezután szűrjük le, és jól ledugaszolt üvegben tároljuk.



http://recepttar.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1125857
http://tudatosvasarlo.hu/otlet/ecet-keszitese-es-izesitese-hazilag
http://www.palinkaust.hu/oldal/ecet-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se-otthon
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/almaecet.html-0
http://www.origo.hu/print/noilapozo/receptek/20020307kedvencunk.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése