2018. október 28., vasárnap

Lencsés minestrone leves

Adott volt egy jó kis grízes tészta a heti menütervben, mert azt már előre megrendelte a nagyobbik gyerekem. Mellé viszont szerettem volna valami tartalmas és húsmentes levest készíteni, mert bevallom őszintén, nekem a grízes tészta elég sovány fogás.
Ez a leves felülmúlta az elképzeléseimet.
Hozzávalók (4-6 személyre):
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 10 dkg lencse
  • só, bors
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa/pasztinák
  • 2 db krumpli
  • egyéb zöldségek a hűtőből: karalábé vagy akár karfiol (tetszőleges mennyiségben)
  • 2 marék kelkáposzta
  • 2-3 dl paradicsomlé
  • bazsalikom, oregánó
  • 2 marék tetszőleges tészta (pl.: orsótészta)
  • 1-2 marék sörélesztő pehely (elhagyható)
Elkészítés:
  1. Minden zöldséget megpucolunk és felkockázunk közel azonos méretű, kisebb darabokra.
  2. A hagymákat megpirítjuk olajon, majd hozzáadjuk az átmosott lencsét.
  3. Nem szükséges előző este beáztatni, mert hosszan fog főni a leves.
  4. Bő vízzel felöntjük. Annyival, hogy ellepje.
  5. Fűszerezzük, majd 30 percig főzzük.
  6. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és puhára főzzük mindet. Kb. fél óra.
  7. Jöhet időközben a paradicsomlé is, majd további fűszerezést követően, amikor már közel megpuhult minden zöldség, beletesszük a káposztát és a tésztát is. Puhára főzzük.
  8. A végén adjuk hozzá a sörélesztő pelyhet is.
Forrás: Lengyel Zsuzsa (Nők Lapja Konyha, 2014)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése