Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- 30-40 dkg kockára vágott sütőtök
- 1 db nagy sárgarépa
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 kisebb vöröshagyma
- 1 kk curry
- só
- bors
- chilipor
- kömény
- 2 ek vegamix
- kókuszzsír (olívaolaj, napraforgó olaj)
Elkészítés:
- A sütőtököt meghámozzuk, apró kockára vágjuk.
- A kelbimbók keményebb, vastag végét levágjuk, a külső leveleket eltávolítjuk, meleg vízben leáztatjuk róluk a földet, koszt, majd jól átmossuk őket folyó víz alatt is.
- A vöröshagymát és a répát karikára vágjuk, majd kókuszzsíron üvegesre pároljuk a hagymát, végül hozzáadjuk a répakarikákat és 2-3 gerezd fokhagymát. Összesütjük a zöldségeket.
- Hozzáadjuk a sütőtököt, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
- Fedő alatt közepes lángon összefőzzük a zöldségeket. Ügyeljünk, hogy ne főzzük túl őket. Ízesítsük a főzővizet sóval, adjunk hozzá vegamixet.
- Közben a megtisztított kelbimbót sóval és köménnyel ízesített lobogó vízbe dobjuk. Pár percig főzzük. Nagyon ügyeljünk, hogy ne főzzük túl sokáig ezt az értékes zöldséget.
- A kelbimbó 1/3-át egy kis főzővízzel együtt szedjük át a sütőtökös lábasba. Adjuk hozzá a maradék fokhagymát (egyben vagy pépesítve).
- Amikor a sütőtök közepesen puhára főtt, vegyük le a gázról a lábast, és turmixoljuk össze a zöldségeket.
- A turmixolás után tegyük vissza a gázra a lábast, adjuk hozzá a maradék kelbimbót, ha szükség van hígításra, szedjünk még hozzá a főzőléből.
- Végül ízesítsük borssal, curryvel és chilivel.
Forrás: Lengyel Zsuzsanna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése