Tradicionális burgonyás pásztorétel sorozat
Debrecen mellől származom, és amikor megkezdtem a felsőoktatási tanulmányaim miatt az országjárásomat, akkor szembesültem a jelenséggel, hogy azok az ételek, amiket én alapvetőnek tartok, az ország más tájain szinte teljesen ismeretlenek. Sajnos egyre ritkábban találkoztam ezekkel a fogásokkal, mert nem volt ott mindig anyukám, hogy megfőzze nekem ( :-) ), így egyre erősebb nosztalgiával gondoltam az ízükre. Egészen mostanáig, amikor is eldöntöttem, hogy ideje a saját háztartásomban is rendszeressé tenni a jelenlétüket. Azért osztom meg a recepteket a közösséggel, mert egyrészt nagyon egyszerű az elkészítésük, másrészt nagyon-nagyon finomak és laktatóak, harmadrészt szinte csak olyan hozzávalók szükségeltetnek, amelyeket megkapunk a tanyáról.
Debrecen mellől származom, és amikor megkezdtem a felsőoktatási tanulmányaim miatt az országjárásomat, akkor szembesültem a jelenséggel, hogy azok az ételek, amiket én alapvetőnek tartok, az ország más tájain szinte teljesen ismeretlenek. Sajnos egyre ritkábban találkoztam ezekkel a fogásokkal, mert nem volt ott mindig anyukám, hogy megfőzze nekem ( :-) ), így egyre erősebb nosztalgiával gondoltam az ízükre. Egészen mostanáig, amikor is eldöntöttem, hogy ideje a saját háztartásomban is rendszeressé tenni a jelenlétüket. Azért osztom meg a recepteket a közösséggel, mert egyrészt nagyon egyszerű az elkészítésük, másrészt nagyon-nagyon finomak és laktatóak, harmadrészt szinte csak olyan hozzávalók szükségeltetnek, amelyeket megkapunk a tanyáról.
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1239.html - slambuc
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-600.html - tésztakása
A Magyar Néprajzi Lexikon tésztakása néven tartja nyilván ezt az ételt. "A tésztakása gyúrt tésztafélékből, a kásaételek mintájára kevés folyadékban sűrű, főtt tészta, pépes étel. Készül tésztából önállóan és gyakran krumplival. A tészta lebbencs, ritkán kockatészta.
Hozzávalók:
- 40 dkg krumpli
- 20 dkg lebbencstészta
- 15 dkg szalonna
- egy fej vöröshagyma
- őrölt piros paprika
- só
- bors
A felkockázott szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük a zsírjából, félretesszük. (Ha akarjuk, itt megpiríthatjuk a tésztát, majd ezt is kiszedjük a zsírból.) A zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Ráöntünk egy fél pohár vizet, és őrölt piros paprikával ízesítjük. Aztán hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a krumplit, és hagyjuk főni. Ha már félig megpuhult a krumpli, akkor beletesszük a tésztát, sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a pirított szalonnakockákat. (Ha sózott szalonnát használunk, akkor óvatosan sózzuk az ételt.) Ahogy csökken a víz mennyisége, úgy egyre gyakrabban kevergetve a tészta megpuhulásáig főzzük.
Beküldte: Kovács Bernadett
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése