A kedvenc butter chicken receptünk és a másik kedvenc sütőtökös tésztamártás keresztezéséből születette ez a recept. Remélem, nektek is ízleni fog.
Hozzávalók (6 személyre):
A mártáshoz:
- fél kg sütőtökpüré
- 2-3 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10 karika póréhagyma
- 1 reszelt sárgarépa
- fél liter házi paradicsomlé
- 1 ek sűrű házi ketchup (friss paradicsom is lehet)
- 1 ek méz
- só
- 4-5 kanál vaj
- 1 egész fahéjrúd
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
A csirkéhez:
- 500-800 gramm csirkemell
- 1 kis pohár natúr joghurt
- egy citrom leve
- 2 ek gyömbérpor
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- csipet chilipor
- 1 és fél ek butter chicken fűszerkeverék (koriander, zöldkardamom, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, csillagánizs) vagy tandoori masala * ez el is hagyható * ízlés szerint pótolható a saját fűszertárunkban megtalálható fűszerekkel
Elkészítés:
- Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget. Összesütjük.
- Hozzáadjuk a hagymákat és a reszelt répát. Megpároljuk.
- Hozzáadjuk a sütőtökpürét (miután megsütöttük a tököt, kikapartuk a húsát, villával jól szétnyomkodtuk) és a paradicsomlét és a házi paradicsomszószt. Ha van friss paradicsom, azt is dobhatunk bele. Minél paradicsomosabb, annál finomabb.
- 15 perc alatt kis lángon összefőzzük sűrű szósszá. Botmixerrel pépesítjük.
- Közben hozzáadjuk a mézet, esetleg még egy kis vajat.
- A csirkét mindeközben megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk, majd marináljuk: a citrom levében, a fűszerekkel, a joghurtban legalább fél órán keresztül, de legjobb, ha előző éjszaka bepácoljuk.
- Wokban kisütjük a csirkét, majd a levével együtt a szószba forgatjuk.
- Összeforraljuk, és máris tálalhatjuk párolt/főtt jázmin rizzsel és a tetején friss korianderrel.
- Adhatunk még a szószhoz tejszínt, a kiindulási recept írja is, de én el szoktam hagyni.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése