A recept ötletét ez a fantasztikusan kinéző zöldséges és húsos torta adta: http://www.parsleysagesweet.com/2013/05/18/tourte-milanese-a-meal-en-croute/
A rétegekhez igyekeztem azonban a múlt heti doboz alapanyagait felhasználni, így lett egy spenótos rétegem és egy kínai keles és répás rétegem. A húst előző nap sütöttem egy másik fogáshoz. Csirkekockák helyett lehet minőségi sonkával is készíteni.
A hozzávalók listája elég hosszú lesz, és macerásnak tűnhet, de valójában ez egy olyan pite, amelybe mindent bele lehet suvasztani, és egy kisebb hadsereg is jóllakik vele.
Hozzávalók:
- egy nagyobb adag spenót
- 10 tojás (+ 1)
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- kínai kel vastag szára
- 1 dl házi paradicsomlé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- csirkemell felkockázva
- fűszerek: borsikafű, őrölt kömény, kakukkfű, só, oregánó
- 2 teljes adag leveles tészta (én a Tante Fanny-t szeretem)
- vaj/kókuszzsír
- reszelt sajt
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
- Valójában az előkészítés a legmacerásabb ebben a receptben.
- A megtisztított, csíkokra vágott spenótot apróra vágott hagymán és fokhagymán megdinsztelem, majd megszórom sóval és őrölt köménnyel. Félre teszem.
- A csirkét felkockázom, és ízlés szerint fűszerezem (kakukkfű, borsikafű nálam az örök kedvenc). Megsütöm.
- A 10 tojásból rántottát készítek. Az állaga lehet folyékonyabb, mint a megszokott, mert még sülni fog a pitében.
- A sárgarépát lereszelem, a kínai kel vastag szárát vékonyan felszeletelem, majd wokban megpárolom zsiradékon, és fűszerezem. 1 dl házi paradicsomlével meglocsolom.
- Egy csatos tortaformát kizsírozok, majd szépen beleeresztem a vékonyra nyújtott leveles tésztát.
- Hagyom egyelőre, hogy a forma szélén túllógjon a tészta.
- Először egy pici zsemlemorzsát szórok alulra, hogy felvegye a nedvességet.
- Majd jöhet a spenótos réteg. Minden réteghez az elkészült hozzávalók fele kell.
- Erre jön a tojásos réteg.
- Megszórom sajttal.
- Majd jöhet a zöldséges réteg.
- Végül a húsos.
- A végén a tésztát behajtom ott, ahol túllógott, és befedem a másik lappal.
- A maradék tésztából mintát készítek a tetejére. Tojással megkenem. Lehet szép fűszernövényekkel is díszíteni. Megszurkálom, középen bevágom, és kb. 40 perc alatt készre sütöm 180 fokon.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése