Ha még nem találkoztatok ezzel a különleges (ál)gabonával, akkor itt az ideje, hogy kipróbáljátok! Reggelire, uzsonnára remek választás ez a természetesen finom keksz! A quinoa címszó alatt tovább olvashattok erről a quinoáról.
Hozzávalók:
(megtartottam az eredeti recept "cup" mértékegységeit - érdemes utánaszámolni, vagy venni egy ilyen űrtartalmú mérőedénykét)
- 3/4 csésze quinoa
- 1 és 1/2 csésze víz
- 1 csésze liszt (tönköly)
- 1/2 csésze őrölt lenmag (lenmagpehely)
- fahéj, gyömbér, pici só
- 1/2 csésze juharszirup (én ezt csökkentettem)
- 2 ek kókuszzsír
- vaníliapor
- 1/3 csésze mazsola
- 1 csésze reszelt répa, kicsavarva
- zsírpapír vagy szilikon sütőlap
Elkészítés:
- A quinoa szemeket szaponin borítja, így bő vízben jól mossuk meg főzés előtt. 15-20 perc szükséges ahhoz, hogy puhára főzhessük a magokat. Kavarjuk meg gyakran!
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
- A répát reszelés után vászon konyharuhában csavarjuk ki.
- Keverjük össze a nedves hozzávalókat, majd a főtt quinoát adjuk a lisztes egyveleghez.
- Dolgozzuk össze a kétféle masszát: jó sűrű tésztát kapunk, amit kézzel golyóvá formázunk, majd ellapítva a sütőpapírra tesszük. Nem szükséges sok helyet hagyni a kekszek között, mert egyáltalán nem fognak megnőni.
- 25-30 percig süssük 180-200 fokon. Érdemes egyszer átforgatni a kekszeket.
- Hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek. Minél tovább állnak fogyasztás előtt, annál több nedvességet szív magába a quinoa, és annál jobb lesz az állaga a keksznek.
Forrás: http://www.healthfulpursuit.com/2013/08/quinoa-carrot-cake-breakfast-cookies/ (ford. és kép Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése