2014. július 26., szombat

Tartósítási eljárások 6. rész: Kandírozás

A házilag kandírozott gyümölcs sokkal ízesebb, mint a boltban kapható, kevésbé édes, ugyanakkor jobban visszaadják a gyümölcsök eredeti ízét. Bátran kísérletezhetünk mindenféle gyümölccsel. A kandírozáshoz azokat az érett, de még keménygyümölcsöket használhatjuk, amelyeknek erős aromájuk van. A túlérett vagy ütődött gyümölcs erre nem alkalmas.


A kandírozás talán a legfinomabb tartósítási mód. Az eljárás lényege, hogy a gyümölcsökben, gyökerekben vagy virágokban lévő nedvességet cukorral helyettesítjük: amikor cukorszirupban főzzük őket, a sejtekben lévő cukor sűrűsége kisebb, mint a szirupé, így a víz kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárog a kandírozott alapanyagokba. Mivel ez viszonylag lassan megy végbe, a „klasszikus” kandírozás időigényes, két hétig tartó feladat, de vannak gyorsabb és egyszerűbb módszerek is. A klasszikus receptet elsősorban akkor válasszuk, ha hosszú ideig akarjuk eltartani a kandírozott alapanyagokat (főleg gyümölcsöket). A gyors kandírozás során a gyümölcs ugyanolyan finom, de nem tartható el olyan hosszú ideig.

Az ehető virágoknál, leveleknél nem szirupot, hanem enyhén felvert tojásfehérjét használok. Apró ecsettel óvatosan, nagyon vékony réteg fehérjét kenek a levelekre (vagy szirmokra), majd apró szemű cukorba forgatom. A cukrozott virágok nemcsak fenséges édességek, hanem ragyogó díszek is. Meglepően sok virágsziromnak van kellemes íze. A legnépszerűbb a rózsa, de ehető virág még a mimóza, az ibolya, a kankalin és az árvácska is. Hűtőbe nem szabad tenni, mert elszíneződik.

http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20121203-kandirozas-hazilag.html
http://www.hogyankell.hu/Kand%C3%ADrozni
http://www.mindmegette.hu/kandirozott-gyumolcsok-es-cukrozott-viragszirmok-ajandekba-41795
http://www.hobbikert.hu/magazin/kandirozott-finomsagok.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése