2016. március 5., szombat

Téli minestrone leves

Nagyon tartalmas és finom tél végi leves. A fagyasztóban felhalmozott zöldségek felhasználásához is remek. 

Hozzávalók:

  • 3-4 marék főtt gersli vagy csipetke tészta (házi)
  • olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 póréhagyma
  • pici pirospaprika
  • 1 zeller vagy pasztinák
  • 2-3 közepes sárgarépa
  • 1 karalábé vagy kerekrépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg paradicsom (fagyasztott)
  • 1 liter zöldségleves/alaplé (bio leveskocka és víz is megteszi)
  • 40 dkg bab (nálam zsenge bab)
  • 1 csokor fodros kel
  • 2-3 szál szárzeller
  • só, bors
  • egy kis parmezán a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
  1. Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
  2. A zöldségeket meghámozzuk, és felkockázzuk.
  3. A hagymát felaprítjuk, majd olajon megpároljuk. Erre dobjuk a felkockázott zöldséget, amelyet megpárolunk 15-20 perc alatt.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát, amelyet mozsárban előzőleg összetörtünk, majd fűszerezzük.
  5. Beletesszük a paradicsomot, a babot és az alaplét. A zsenge bab megfő a levesben. Ha száraz babunk van, azt külön főzzük meg.
  6. 25 perc főzési időre lesz szükség körülbelül. Alacsony lángon főzzük, fedő alatt.
  7. Ha túl sűrű, öntsük fel még vízzel vagy alaplével.
  8. A felaprított kelt a végén adjuk hozzá, és kb. további 3-4 perc alatt pároljuk puhára a levesben.
  9. Ízesítsük sóval és borssal, majd keverjük bele a kifőtt tésztát. 
  10. Egy löttyintés olívaolajjal és egy kis reszelt parmezánnal tálaljuk.
  11. Ha egész paradicsomot adtunk hozzá (én például így fagyasztom le), akkor ne felejtsük el kihalászni a héjat a levesből tálalás előtt.
  12. Ha gluténmentes levesre vágyunk, hagyjuk ki a tésztát, vagy főzzünk hozzá quinoát.
Beküldte: Lengyel Zsuzsa


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése