2016. július 8., péntek

Inspirációk (2016. július 07.)

Detti:


Főzelékes hetünk lesz. A kelkáposzta és a kínai kel is remekül alkalmas ehhez a Szatmári Feri-féle főzelékhez. Többször teszteltem mindkettővel a receptet és kiváló. Nyomokban sem emlékeztet holmi menzai főzeléknek mondott ételhez. Ez inkább egy elegáns, ízletes és elkészítésben is izgalmas alkotás. Rántott csirkemell, kolbász/szalonnadarabkák olajon picit megpirítva vagy ez a cukkinis-sárgarépás fasírt

(http://www.gabojsza.hu/2015/07/cukkini-ropogos-sutoben-sutve.html) is lehet a körete. Ez utóbbi a családi hagyományunk szerint biztosan a tökfőzelékhez fog kerülni, melyet őrségi módra (hagyma, paradicsom, paprika- vagyis egy lecsós alap kapor és őrölt pirospaprika, majd a tök, végén tejfölös habarással) készítek, és a mélyhűtőbe is kerül legyalult tök, mert ez a főzelék fagyasztott tökből is nagyon jól tud esni majd egy késő őszi napon.

A zöldségeinket ne csak sós ételekhez használjuk, nagyon puhává, omlóssá tudják tenni a süteményeket is. Akinek van múlt heti céklája, annak ajánlom ez a csokis-céklás brownie-t (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/11/csokis-ceklas-brownie.html), aki pedig a halmozódó cukkinikkal szeretne valamit kezdeni, annak ezt a cukkinis-csokoládés süteményt (http://izeselet.hu/receptek/cukkinis-csokolades-sutemeny/).

Az újburgonyából és paradicsomból már elkészült nálunk egy saláta River Cottage módra. A Zöldséget minden napra könyvből idézem a receptet: a feldarabolt és puhára főzött krumplit, a feldarabolt főtt tojásokat és a feldarabolt paradicsomokat (aki nem akarja túl levesesre a salátát, a paradicsom belsejét kanalazza ki és csak a külső részét vagdossa fel) egy tálba tesszük és vinaigrette mártással (6 ekanál olívaolaj, 4 ekanál almabor/fehérborecet, 1 ekanál mustár, csipet só) leöntve összekeverjük, felaprított snidlinggel megszórjuk. Fenséges.

És ha valami hűsítőre vágyunk ne felejtsük, hogy a múlt heti levendulából vagy az uborkából is készülhet limonádé. Számtalan receptvariációt lehet ezekre találni. Jó hűsölést!

Zsuzsa:
Elképesztő módon kiestem a főzőcskéből. 3 hét a nagyinál, ahol felváltva főztem anyukámmal. Majd indulunk egy hétre a Balatonra. De azért közben van egy-két ötletem, amelyet szívesen megosztok veletek.

A kínai kelből egy jó kis vinaigrette-es saláta készül majd, paradicsommal és uborkával. Ennek mintájára: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2016/05/kinai-kel-retek-salata-piritott.html
Készítettem egy fetás cukkinikrémet is, ami nagyon bejött a családnak: 1-2 fej hagyma megpárolva, egy egész cukkini kockára vágva és megsütve, és tetszőleges zöldfűszer (bazsalikom és tatárhagyma nálam; a fagyóból), majd leturmixoljuk, 1-2 ek vaj és 2-3 ek feta kíséretében.
Készült még egy egész tökből tökös lapcsánka (puffancs/akármi) is. 2-3 tojással, egy reszelt vöröshagymával és annyi liszttel keverem el a lereszelt tököt, hogy jó kis nokedlitésztát kapjak. A tököt előzőleg besózom, és kifacsarom kézzel adagonként. Fűszerezem, majd lapcsánkákat sütök belőle. Krumplival is keverhetjük.
Egy tököt pedig gyalulva mindenképpen teszek a mélyhűtőbe őszre/télre. Még a lapcsánkás recepthez is jó.
Süteményt is gyakran készítek tökfélékből. Ez alapján a recept alapján: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/11/reform-spagetti-tokos-sutemeny.html

Szép nyarat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése